Nieuwe norm voor duurzaam gebruik van IT-hardware

Closing the Loop werkt nauw samen met Ingram Micro

Er is een reden dat technologiebedrijven als ‘big tech’ worden bestempeld. Zo werden er vorig jaar wereldwijd meer dan 2,2 miljard nieuwe telefoons, tablets en laptops verkocht. In de schaduw daarvan is de markt voor gebruikte en gerefurbishte apparaten al bijna even groot.

Closed loop

Een gebruikt apparaat krijgt vaak een tweede leven bij iemand die zich een nieuw product niet kan (of wil) veroorloven. Het jonge Nederlandse bedrijf Closing the Loop zag ook kans om het milieu-imago voor hergebruikte apparatuur te verbeteren en te voorkomen dat een grote hoeveelheid grondstoffen als afval ergens op de wereld terechtkomt.

circular it

Hergebruik van elektronische apparatuur is zinvol, zowel vanuit economisch als sociaal perspectief.

Closing the Loop is een kringloop-service die hergebruik zonder bijkomend afval biedt. Het bedrijf verzamelt en recyclet één-op-één een oud gebruikt apparaat voor elk gebruikt apparaat dat op de wereldmarkt belandt. Het unieke van Closing the Loop is de focus op het voorkomen van afval. Wat Closing the Loop toevoegt of completeert aan het werk van hergebruik-organisaties wordt ook wel aangeduid als IT asset disposition ofwel ITAD. Maar na acht jaar zocht het een partner om de oplossing op grotere schaal in de markt te zetten.

ITAD en Ingram Micro

Ingram Micro, een toonaangevende partij in de ITAD-sector, zag een kans om e-waste compensatie tot nieuwe industriestandaard voor de sector te verheffen. De beide organisaties voegen nu het beste van twee werelden samen: een inclusieve closed loop voor IT die schaalbaar is.

“Door pro-actieve stappen te zetten konden we een verantwoord recyclingproces opzetten en compensatie bieden voor verkochte hardware waar we geen zicht meer op hebben,” aldus Todd Zegers, global vice president ITAD bij Ingram Micro. “Door ze opnieuw in de markt te zetten voor hergebruik en samen te werken met Closing the Loop, geven we notebooks een tweede of derde leven en zorgen er tegelijkertijd voor dat eenzelfde hoeveelheid elektronisch afval uit de wereldwijde afvalstroom wordt gehaald, voor het geval de nieuwe gebruikers de apparatuur niet milieuverantwoord recyclen en op een stortplaats dumpen.”

E-waste: van probleem tot kans

“E-waste wordt vaak als probleem gezien, maar het biedt tevens kansen om bestaande IT-processen te vergroenen of afval-neutraal te maken en ervoor te zorgen dat waardevolle grondstoffen een nieuw leven krijgen door ze in de loop van de circulaire economie te houden,” legt Closing the Loop oprichter Joost de Kluijver uit. Via Closing the Loop’s partners in Afrika zijn sinds 2012 al meer dan 3 miljoen afgedankte telefoons gerecycled.

Volgens De Kluijver is het heel belangrijk dat bedrijven van het formaat van Ingram Micro een bijdrage leveren aan een duurzamer tech industrie. “IT afdelingen in bedrijven hebben doorgaans weinig kennis van groene IT, en daarom is het belangrijk dat duurzame dienstverlening aantrekkelijk en eenvoudig toepasbaar wordt gebracht”, vervolgt De Kluijver. “IT managers volgen hun leverancier als het gaat om het gebruik maken van groene services, ‘hassle free sustainability,” meent De Kluijver.

Afvalvermindering als dienst

Ingram Micro en ander IT dienstverleners kunnen techfabrikanten helpen de waarde van circulaire oplossingen te zien. “Een goede service die zowel breed beschikbaar als een ‘no-brainer’ is zorgt ervoor dat afvalvrije IT hardware beschikbaar komt voor iedereen”, zo besluit De Kluijver.

www.closingtheloop.eu

Mobiele versie afsluiten