NFP consultatie 3.5 GHz

onderdeel van 5G

Afgelopen vrijdag is de consultatie afgesloten over het ontwerpbesluit NFP (Nationaal Frequentie Plan) wijziging 3.5 GHz onderdeel van 5G. Het betreft de introductie van de 3.5 GHz band in Nederland die vertraging heeft opgelopen door de satelliet installatie in Burum. Nederland loopt nu al achter en in de huidige plannen wordt 3.5 GHz pas uitgerold einde 2023 waarmee de achterstand nog veel verder oploopt.

5G en industrie

ICP3 5G opstelpunt semi closeup-2-400De 3.5 GHz band vertegenwoordigt de toegevoegde waarde van 5G in termen van bandbreedte, latency, capaciteit en betrouwbaarheid. 5G is nu als eerste evolutie tot stand gekomen in samenwerking met de industrie om juist toegepast te worden in dat soort omgevingen en use cases. Dit zijn vaak grotere omgevingen met specifieke connectivity eisen en wensen die kunnen worden ingeregeld in lokale/private netwerken.

Die wensen kunnen bijna niet worden ingevuld worden door traditionele operators. Die eisen en wensen zijn vaak bedrijfskritisch en kunnen eigenlijk alleen door de organisatie zelf of gespecialiseerde aanbieders worden ingevuld.

In het webinar van het Havenbedrijf van Rotterdam (HbvR) over (Private) 5G wordt dat goed op een rij gezet.

5G biedt weer nieuwe dimensies aan mobiele connectiviteit die bestemd is voor lokaal gebruik in industriële en logistiek complexe omgevingen. 5G support hiermee veel meer innovatie in de industrie en logistiek dan in voorgaande edities. Het lijkt erop dat dit niet optimaal wordt geadresseerd in de huidige NFP. Dat zie je ook terug in de reacties op de NFP.

Belangrijkste feedback

De belangrijkste feedback komt erop neer dat het NFP niet ingaat op 2 belangrijke zaken die met name spelen in de Private/lokale netwerken waar 5G expliciet rekening mee houdt in de specificaties.

Consumenten gebruiken mobiele data anders dan bedrijven. Bij consumenten ligt het zwaartepunt bij het downloaden van data terwijl bij bedrijfstoepassingen er minstens net zoveel data wordt verstuurd (ge-upload) als ontvangen (ge-download), soms wordt er zelfs meer data verstuurd dan ontvangen. Hierdoor krijg je dus andere verkeerspatronen en zijn andere netwerkinstellingen nodig om dat optimaal te laten verlopen.

Het ontwerpbesluit besteedt veel aandacht aan de vraag welk segment van de band het best voor lokaal gebruik kan worden gebruikt; de boven of onderkant van de band? Uiteindelijk valt de keus op de onderkant.

Schiphol en het Havenbedrijf van Rotterdam hebben hierover een zeer grondig rapport opgesteld en openbaar gemaakt. Dat rapport beargumenteert op overtuigende wijze waarom het plaatsen van lokaal gebruik boven in de band objectief gezien doelmatiger is. Met name de beschikbaarheid van apparatuur, harmonisatie met de indeling in Duitsland en toekomstig groeiperspectief worden genoemd. Kortheidshalve wordt hier voor de gedetailleerde argumentatie verder verwezen naar de reactie van het Havenbedrijf van Rotterdam: mainports .

Open access operator

Een van de scenario’s die geschetst wordt is die van een open access operator model dat op flexibele wijze veel van de inefficienties adresseert en een versnelling mogelijk maakt van de uitrol. Dat model kan veel van de eisen en wensen op flexibele manier invullen, zowel van de operators, de organisaties die lokale netwerken nodig hebben en landelijk dekkende diensten vanuit de overheid. 5G maakt een dergelijk model ook mogelijk. Dat is verder uitgewerkt door V&M in zijn reactie.

Versnellen ipv vertragen

We lopen al (ver!) achter op het gebied van 5G door Burum, laten we nu de huidige situatie constructief gebruiken om een stap naar voren te maken ipv Nederland nog verder op achterstand te zetten. De (publieke) input vanuit de consultatie geeft al volop ammunitie om Nederland op het gebied van 5G een structurele stap naar voren te laten maken.

Laten we daar wat mee doen!

 

MWC Barcelona 2023

Deze onderwerpen staan ook weer op de agenda van MWC Barcelona voor begin volgend jaar. Ook Manufacturing als ecosysteem krijgt nu specifieke aandacht op het congres. Als er vragen zijn over deelname vanuit Nederland op het Nederland Paviljoen of in het Nederland Programma, neem contact op met Mark Beermann, mark@enterprisesummit.nl

 

Mark Beermann – MobileMindz

Mobiele versie afsluiten