Netskope: reflectie 2021 en vooruitblik op 2022

Hackers hebben in 2021 niet stilgezeten en hebben nieuwe tactieken toegepast om hun aanval in te zetten. Cloud applicaties zoals Google Drive en Microsoft OneDrive zijn de twee top cloud applicaties waar vanuit malware is gedownload.

Jort Netskope

Respectievelijk 37% en 20% volgens Netskope’s Cloud en Threat report van januari 2022. Ook in 2022 zullen we deze cloud applicaties, gevolgd door Sharepoint, Amazon S3, GitHub en Box, hoog op de lijst zien.

Architectuur niveau

Doordat deze aanvallen in omgevingen gebeuren die in eerste opzicht veilig lijken, realiseren steeds meer organisaties dat cyber security op architectuur niveau een transformatie moeten ondergaan. De oude manier van security (Castle and Moat) waarbij, eenmaal toegang tot het netwerk, een gebruiker of applicaties overal vertrouwd is in het netwerk, is voorbij. De beweging naar de cloud met interne en externe applicaties vereist ook een cloud native security platform die deze applicatie transformatie kan faciliteren.

Applicatie transformatie

De applicatie transformatie is ingezet. In 2022 zal de focus meer en meer liggen op het transformeren van het netwerk naar SD-Wan en cloud security. In 2021 noemde we deze transformatie SASE. Per 2022 zal het security gedeelte hiervan Secure Service Edge (SSE) gaan heten. Een begrijpelijke toevoeging aangezien het security component een essentieel onderdeel is in het veilig, gecontroleerd en gebruiksvriendelijk verbinden van gebruikers aan applicaties. Dit gebeurd op basis van business policies, niet op basis van netwerken toegang. Hierdoor zal SSE een enorme bijdrage gaan leveren aan het security concept Zero-Trust. Niks is vertrouwd en toegang is alleen verleend op basis van policies per gebruiker, verbinding en applicatie.

Netskope is een leider op het gebied van cloud security en heeft de principes van Zero-Trust en SSE in haar DNA versleuteld. Netskope is wereldwijd enorm aan het groeien. In 2022 hebben we ook voor de Nederlandse markt hoge ambities. Samen met onze partners zorgen we ervoor dat security een business enabler wordt. Simpelweg omdat we gebruikers in staat stellen gemakkelijk overal veilig te werken en organisaties grib laten houden op hun meest belangrijke bezitting, data.

 

Jort de Boer, Netskope

Mobiele versie afsluiten