NETGEAR pakt op IBC uit met Broadcast switches

IP heeft professionele AV-branche in zijn greep

Richard Jonker - NetgearDe IBC in Amsterdam, ’s werelds grootste professionele AV-beurs, is de plaats waar de internationale broadcast community jaarlijks de updates vindt voor de branche. Ook NETGEAR heeft daar groot nieuws te delen met de M4350 AV switches. We spraken met Richard Jonker,  Vice President Commercial Business Development, over het hoe en waarom het kanaal en de resellers deze switch moeten leren kennen.

IP voor de AV-wereld

Na veel andere branches, moet nu ook de professionele AV-wereld helemaal aan IP geloven. Richard Jonker: “De tijd dat de entertainmentindustrie zich kan verschuilen achter complexe interfaces, dure kabels, dure videosystemen en ingewikkelde infrastructuur ligt achter ons. Net als de professionele audiobranche, is ook professionele video inmiddels gevallen voor IP.”

Het is bijna niet meer voor te stellen dat televisie en andere high-end videoproducties alleen met hele grote investeringen en zeer specialistische systemen gerealiseerd kunnen worden. Bij diverse toepassingen heeft de slimme IP-camera zich al langer gevestigd. Kleine camera’s in helmen van sporters of op bij andere evenementen maakten al snel duidelijk dat ook met deze videocomponenten de eenvoud het wint. De reality televisie heeft de waarde eveneens ontdekt. Stel in een ruimte wat kleine onopvallende camera’s op, beheer ze op afstand met een managementsysteem, en de lokale studio is gerealiseerd. Kleinere broadcasters, zoals lokale omroepen, hebben ontdekt dat ze met veel lagere investering videoproducties kunnen maken van perfecte beeld- en geluidkwaliteit. Richard: “Tijdens de COVID-pandemie zijn er veel nieuwe initiatieven ontstaan, zoals het live broadcasten van huwelijksceremonies, uitvaarten en/of (gemeenteraads)vergaderingen. Al deze registraties bereiken de kijker thuis op zijn computer- of televisiescherm.”

Ethernetkabel

Het zijn niet alleen de camera’s en managementsystemen die veranderd zijn, ook de dure speciale AV-bekabeling heeft plaats gemaakt voor de simpele ethernetkabel. Een gigantische kostenreductie met behoud van kwaliteit en functionaliteit.

Met IP-camera’s kan ook zo veel meer. De camera’s in een voetbalstadion registreren niet alleen de wedstrijd, ze worden ook ingezet bij de detectie van overtredingen en doelpunten. Een gigantische verandering dankzij de digitalisering.

Switches

Maar er speelt meer. Om dit alles in goede banen te leiden moet het IP-verkeer perfect en met low-latency afgehandeld worden, dus met uiteenlopende prioriteiten voor de IP-signalen. Gewone switches missen die functies. En dat is precies het moment waar NETGEAR om de hoek komt kijken. NETGEAR heeft 7 jaar geleden de sprong gemaakt met software voor de AV-switch (ProAV switches; de M4000-series) waarmee de professionele gebruiker multicast reguleert. Samen met alle relevante protocollen (zoals Dante, AES67 en AVB in audio, of NDI en SMPTE 2110 in video) in de AV-branche.

Inmiddels zo’n 225 fabrikanten werken samen met NETGEAR om dit compacte en betaalbare product te ondersteunen. Richard: “NETGEAR heeft met de AV switch een universeel instrument in de markt gezet dat iedereen die iets met professionele video doet moet kennen. Daarom nodigen we alle potentieel geïnteresseerden uit onze IBC-stand te bezoeken. En bedenk: bij NETGEAR-switches is alle support inbegrepen.”

NetGear heeft op de IBC stand nr 11.B16

 

Mobiele versie afsluiten