Nederland in de spotlight op MWC

Nederland was gisteren zeer prominent aanwezig op de derde beursdag van het Mobile World Congress in Barcelona. Zo was Dick van Schooneveld van het Netherlands Pavilion door de GSMA, de organisatie van MWC, uitgenodigd voor een plek in het panel ‘Setting the roadmap to 6G’.

Dick van Schooneveld spreekt tijdens MWC21

In 2020 is het aantal 5G-netwerken fors gegroeid en wordt de business case voor de nieuwe generatie connectiviteit duidelijk(er). De hoofdvraag in de paneldiscussie was wat er nodig is om 6G te kunnen leveren. Dick van Schooneveld werd geflankeerd door CTO Hans Neff van ZTE, CTO Haitham Abdulrazzak van de Verenigde Arabische Emiraten, Peter Jarich van de GSMA en VP wireless networking marketing & solutions Mohamed Madkour van Huawei.

Samenwerking is geboden

De meeste sprekers gingen in op de technologie van de transitie van 5G naar 6G. Van Schooneveld hield het publiek daarentegen een opvallende spiegel voor. Onder de vlag van ‘Connected impact The Netherlands’, zien hoe de budgetten zich over de continenten verhouden. “Die vallen zwaar uit in het voordeel van China. Europa mag er wel een tandje bijzetten”, aldus Van Schooneveld. “De Europese Unie zit namelijk met 900 miljoen euro in 6 jaar op het niveau van Japan en Korea samen. Samenwerking is dus geboden. Alle landen kennen de enorme uitdagingen die voor ons liggen. We moeten hierbij geen koudwatervrees hebben voor de cultuurverschillen. Samenwerken dus zonder de ogen te sluiten voor security en privacy-vraagstukken.”

 


Andere hoogtepunten van dag 3 op MWC vind je hier op GSMA

Mobiele versie afsluiten