Naar de circulaire smartphone

Mensen gebruiken hun smartphones gemiddeld tussen 2 en 2,5 jaar, afhankelijk van welke bron je raadpleegt. Die gebruiksduur kan worden opgerekt.

smartphone-6360615De korte gebruiksduur van smartphones heeft meerdere oorzaken. De snelle technologische ontwikkeling maar ook de intensieve gebruik van de devices die overal mee naartoe worden genomen. Steeds meer grondstoffen uit afgedankte smartphones vinden hun weg naar de recyclingplaats, maar toch komt het grootste deel nog in het milieu terecht. Volgens Vodafone wordt op dit moment iets meer dan 17 procent van de grondstoffen uit smartphones gerecycled. Dat komt neer op 57 miljard dollar per jaar aan verloren grondstoffen.

Ten Year Smartphone

Het is dan ook geen wonder dat een groot deel van de aandacht rond circulariteit uitgaat naar smartphones. Een belangrijk onderdeel van de beweging Right to Repair is het doel om de levensduur van smartphones flink te verlengen, idealiter tot wel 10 jaar of zelfs meer. Maar hoe realistisch is het initiatief Ten Year Smartphone?

Sinds enkele jaren wordt bijvoorbeeld gekeken naar modulaire smartphones. Nu is het nog zo dat ieder onderdeel sterk is geïntegreerd met het apparaat. Bij een modulaire smartphone gaat het meer richting een PC met gestandaardiseerde form factors. Die maken de smartphone eenvoudiger te repareren en op te waarderen. Het Nederlandse Fairphone is sinds 2013 een pionier op dit gebied.

Refurbishment

Er zijn steeds meer bedrijven die erin slagen om gebruikte smartphones in te nemen en ze zo goed als nieuw weer op de markt te brengen. Refurbished smartphones vallen onder dezelfde garanties als nieuwe toestellen. Het gaat weliswaar om telefoons uit de vorige generatie, maar wel uit het hogere segment. De markt voor refurbishment is snel volwassen aan het worden. Er is vanuit Techniek Nederland zelfs al het Keurmerk Refurbished, met als deelnemers Renewd, Leapp en IUsed, Fixjephone en Forza.

De circulaire smartphone biedt een veelbelovende markt. Medio januari gaat circulaire-it.nl, het nieuwe platform van ITchannelPro, digitaal om de tafel met verschillende partijen. Daarbij worden de ontwikkelingen besproken en wordt gekeken hoe circulariteit verder kan worden bevorderd in de markt. Daarnaast roepen we partijen op zich te melden, om op onze (kosteloze) lijst te komen van aanbieders van circulaire oplossingen. En dat geldt zeker voor iedereen die ideeën heeft over hoe de smartphone de eeuwige jeugd te schenken.

 

(Dit artikel van Michiel van Blommenstein verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 5)

Mobiele versie afsluiten