Musti Aslan en Yavuz Aydin van Snel.com: ‘Focus op managed servers’

De vraag naar managed servers neemt toe, merken ze bij Snel.com in Rotterdam. CEO Musti Aslan en CTO Yavuz Aydin spreken met ITchannelPRO over de oorzaken van deze toename en andere marktontwikkelingen.

Musti & Yavuz Snel.comSnel.com is specialist in het aanbieden van managed servers. Daarmee laat het bedrijf bewust een deel van de markt voor hostingdiensten aan anderen over. “Door onze focus op managed diensten onderscheiden we ons van partijen met een heel breed portfolio”, zegt Musti. “Die focus leidt tot nog meer kennis van de diensten die we wel leveren.” Yavuz vult aan: “Je ziet dat bedrijven niet over één nacht ijs gaan bij het outsourcen van servers naar een externe dienstverlener. Wij merken dat men een duidelijke voorkeur heeft voor een specialist boven een generalist. Ik begrijp dat ook wel. In welke sector je ook zit, je laat toch een cruciaal deel van je dienstverlening door een ander beheren.”

Opties

Daarmee doelt hij op het begrip managed. Hoewel dat suggereert dat het beheer voor de volle 100 procent bij Snel.com ligt, is dat nadrukkelijk niet het geval. “Wij beheren de virtuele of fysieke server van de klant. Afhankelijk van het soort klant en vooral de applicaties die op de servers draaien, is er ook samenwerking mogelijk. Dan beheren we een deel”, zegt Yavuz.

Die samenwerking komt op een redelijk unieke manier tot stand. Met elke klant wordt vooraf grondig doorgenomen welke diensten er worden afgenomen en wie waarvoor verantwoordelijk is. “Dat klinkt als een standaard procedure. Je kunt er echter van uitgaan dat wij hier extra alert zijn en pas verder gaan als de afspraken hierover voor alle betrokkenen duidelijk zijn. We willen hoe dan ook voorkomen dat op dit punt ruis ontstaat”, zegt Musti.

Bij elke managed server van Snel.com zit een groot aantal standaard pakketten, zowel voor Windows als Linux. Yavuz: “Het beheer van die pakketten ligt logischerwijs bij ons. Maar een klant kan ook een bijzondere database of webserver-toepassing gebruiken. In dat geval ligt het voor de hand dat we afspreken dat hij voor dat deel verantwoordelijk is.“

Toekomstgericht

Het begrip toekomstgericht valt meermaals tijdens het gesprek met Musti en Yavuz als het gaat om de trends in de markt. Dat is volgens hen een verklaring voor de bedrijven en instellingen die besluiten de eigen hardware af te stoten en een managed server te huren. “Iedereen kent wel het verhaal dat men CAPEX wil afbouwen en overstapt naar OPEX”, geeft Musti aan. “Daar hoort ook bij dat bedrijven steeds minder willen investeren in techniek die snel veroudert. Als je je IT up to date wilt houden, is onze managed dienst gewoon een hele verstandige keuze.”

Businesscontinuïteit

Yavuz onderschrijft dat, maar heeft nog wel een paar interessante aanvullingen op het begrip futureproof. “Het klinkt misschien raar, maar ik ben van mening dat futureproof begint met goede back-ups. Als je dat vergeet, ben je behoorlijk kwetsbaar. Je businesscontinuïteit is dan minimaal en je bedrijf is niet toekomstgericht bezig. Wij lossen dat voor je op. Elke klant van Snel.com heeft de mogelijkheid tot automatische back-ups. Dat is onderdeel van het managed pakket. Er is altijd een off-site set en de back-ups worden regelmatig getest.”

Toekomstgericht bezig zijn, betekent volgens Yavuz ook dat je dienstverlening flexibel is. “Het is niet genoeg om te claimen dat je aanbod snel en zorgeloos kan worden aangepast aan de feitelijke behoefte. Dat beweert echt iedereen. Snel.com kun je bellen, wij nemen gewoon de telefoon op en ellenlange procedures zijn ons vreemd. Of het nu gaat om een eerste bestelling of het tussentijds aanpassen van capaciteit. Wij regelen het voor je.“

Volgens Musti speelt er nog iets als het gaat om futureproof en toekomstgericht. “De markt in Nederland is echt wel volwassen. Bedrijven hebben inmiddels ervaring met het outsourcen van delen van de dienstverlening. Mede daardoor zien wij meer vragen over onze eigen professionaliteit en continuïteit. Heel begrijpelijk, want niemand zit te wachten op een min of meer gedwongen verhuizing.”

Certificering

Snel.com is enige jaren ISO 27001-gecertificeerd. Het bedrijf heeft daar zelf voor gekozen. Musti: “Professionaliteit is een van de belangrijkste criteria bij de keuze voor een managed server provider. Daarbij kijkt men steeds meer naar veiligheid van de data en applicaties. Deze certificering bewijst dat we ook dat deel van onze processen goed voor elkaar hebben.” En wat de continuïteit betreft, heeft hij ook een helder verhaal. “De consolidatiegolf die het Nederlandse providerlandschap heeft veranderd, wordt minder. De meeste partijen die te koop stonden, zijn nu wel overgedragen. Wij deden en doen niet mee aan dat proces. Wij willen op eigen kracht groeien in de Benelux zonder afbreuk te doen aan onze kernwaarden: snel, goed en flexibel.”

Meer weten over Snel.com? Scan de QR-code. Of bel 088 308 80 99 of mail naar sales@snel.com.

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nr 2)

Mobiele versie afsluiten