MRM Distribution zorgt voor betaalbare duurzame IT in de Benelux

Duurzaamheid verplicht voor bedrijven

In het klimaatakkoord van Parijs van 2015 hebben de Verenigde Naties bepaald dat de opwarming van de aarde niet meer dan 1,5 graden mag bedragen. Iedereen moet hieraan bijdragen, ook het bedrijfsleven. Mürsel Söğütlü van MRM Distribution legt uit hoe de IT van een bedrijf kan bijdragen aan duurzaamheid.

Mürsel Söğütlü van MRM DistributionAls Key Account Manager van MRM Distribution, een partij die circulaire ICT nastreeft via IT-distributie en geïntegreerde diensten, heeft Mürsel veel ervaring met bedrijfsontwikkeling, cloud-technologie en software asset management.

Als bedrijven meer ecologisch verantwoord willen handelen, zal elk bedrijfsonderdeel op de proef moeten worden gesteld, ook de IT. Daarbij wordt direct gedacht aan refurbished hardware. Is dat jullie aanpak?

Mürsel: Refurbished hardware is uiteraard een onderdeel van onze aanpak. Maar laten we beginnen met de software, want software-upgrades dwingen tot hardware-upgrades. Bij elke nieuwe grote softwareversie worden meer eisen gesteld aan processoren, opslag en RAM. Als ze niet compatibel zijn, worden volledig functionele pc’s, tablets, mobiele telefoons en servers gevaarlijk afval waarvan de zeldzame aardmetalen, zware metalen en kunststoffen worden weggegooid.

Een optimaal gebruik van softwarelicenties helpt de levensduur van IT-producten te verlengen en bespaart 700 kilogram CO2-uitstoot per computer. Vermenigvuldigd met het aantal werknemers in een bedrijf wordt de ecologische impact van software snel duidelijk.

Maar hoe kan software het vroegtijdig afdanken van hardware tegengaan?

Het draait allemaal om optimaal gebruik van softwarelicenties. De meeste software kan zeven tot tien jaar worden gebruikt. In tegenstelling tot gewone consumptiegoederen veroudert software niet en is het dus bij uitstek geschikt voor hergebruik. Gedurende de hele levenscyclus ontvangen licenties beveiligingsupdates en worden zij ondersteund door Microsoft. De functionaliteit voldoet voor de meeste werknemers.

Lang voordat een softwareversie vervalt, brengen de fabrikanten grote upgrades op de markt. Bedrijven die duurzaam handelen, springen hier niet op in. In plaats daarvan kiezen zij voor de vorige, nog steeds actuele versie. Zo hoeven zij de hardware niet op te waarderen en wordt de levensduur van hun computers en servers met jaren verlengd. Daarnaast wordt er twee keer bespaard op de IT-budgetten, omdat zij ook niet hoeven te investeren in zowel nieuwe software als nieuwe hardware.

Eerdere softwareversies zijn niet meer verkrijgbaar bij fabrikanten als Microsoft wanneer er een update verschijnt.

Dat is waar MRM Distribution om de hoek komt kijken. Als officiële Microsoft-partner kopen wij gebruikte on-premisesoftware en verkopen die, legaal en audit-proof, aan onze resellers. Zij kunnen op hun beurt eindklanten voorzien van veilige en efficiënte software die tot 70 procent goedkoper is dan de nieuwe licenties.

Wie zijn jullie partners en waarom zouden zij tweedehands software voorstellen in plaats van de cloudproducten van Microsoft?

Wij hebben een nauwe samenwerking met meer dan 4.700 geregistreerde IT-resellers, waaronder de grootste inkoopverenigingen, bekende IT-bedrijven en corporate resellers. Hun klanten staan meestal voor verschillende uitdagingen: bijvoorbeeld digitalisering terwijl er dringend beveiligingsmaatregelen moeten worden getroffen. Tegelijkertijd moeten zij hun werknemers dubbel uitrusten, zowel thuis als op kantoor. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen, vooral als het gaat om cloud-abonnementen.

Onze partners zien het als vanzelfsprekend om gebruikte licenties als alternatief aan te bieden. De gebruikte licenties zijn beschikbaar in elke versie en kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande IT-omgevingen. De door MRM vergaarde Microsoft-producten bieden het volledige scala aan functies voor een fractie van de investering van een nieuwe aankoop of abonnement. Dit maakt het financieel de moeite waard voor resellers en eindklanten.

Je noemde de vele uitdagingen waarmee IT-managers tegenwoordig worden geconfronteerd. Heb je als distributeur meer oplossingen in je portfolio om de meest urgente problemen op te lossen?

Naast gebruikte Microsoft-licenties koopt MRM waardevolle IT-diensten in bij partners om te zorgen voor een complete ondersteuning voor bedrijven. Ons portfolio omvat de inkoop van geïntegreerde IT-diensten. Dit is wat veel van de partners nodig hebben om eindklanten te voorzien van de juiste tools voor een zuinige IT-infrastructuur. Cybersecurity via onze partner FTAPI helpt bij het beschermen van gevoelige dataworkflows. In samenwerking met VIPRE bieden wij endpoint bescherming en e-mailbeveiliging. Quickwork is onze partner voor low- en no-code workflow automation oplossingen. Voor refurbished hardware vertrouwen we op de merken tecXL en Reteq. IT-apparatuur van MRM betekent de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk met de grootst mogelijke kosteneffectiviteit.

Steeds meer bedrijven migreren ook naar de cloud.

Bedrijven die hun IT-infrastructuur overzetten naar de Microsoft-cloud zijn voor ons nog steeds waardevolle contacten, omdat veel on-premise licenties hierdoor overbodig worden. MRM Distribution koopt deze licenties op om weer door te verkopen. Een migrerend bedrijf profiteert op verschillende manieren van onze lucratieve inkoopaanbiedingen: het stroomlijnt de software-assetmanagement door ongebruikt kapitaal te verkopen en kan zo een deel van de cloudkosten financieren. Tegelijkertijd levert het een positieve bijdrage aan meer duurzaamheid in IT.

Wil jij meer informatie over MRM Distribution, neem dan contact op met Mürsel Söğütlü via 06 575 986 66 of per mail naar mursel.sogutlu@mrm-distribution.com.

 

dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 01-2023

Mobiele versie afsluiten