Mobiele communicatie wordt zowel duurder als goedkoper

Tegengestelde prijsontwikkeling in Zwitserland interessant nieuws voor toezichthouders

Alles wordt duurder, dus ook mobiele communicatie. De kans dat iemand in Nederland het met deze uitspraak oneens is zal klein zijn. Consumenten in Zwitserland kunnen dat echter wel, dat wil zeggen afhankelijk van de provider waarbij ze klant zijn.

zwitserlandDe kosten van abonnementen voor mobiele telefonie en internet zijn dit jaar in Nederland behoorlijk toegenomen. Inflatie is het argument dat de telecombedrijven gebruiken om de prijzen op te schroeven. Consumenten die gewend waren frequent te hoppen tussen aanbieders en abonnementssoorten komen nu van een koude kermis thuis. Het aantal aanbiedingen is gering en eigenlijk is het niet langer mogelijk de kosten te verlagen.

Het beeld van de Nederlandse markt lijkt op de situatie bij de Britten. Daar is de verhoging wel veel groter. De aanbieders claimen dat de hogere inflatie dat veroorzaakt. Wat ze niet zeggen is dat er geen EU toezicht meer is, dus straffeloos naar boven afronden is daar nu aan de orde van de dag.

Zwitserland is zoals bekend net als de Britten geen lid van de EU. Toch gebeurt daar bij mobiele telefonie en internet iets anders. De lokale prijsvergelijker Moneyland.ch heeft – ook tot de eigen verbazing – vastgesteld dat in het land twee ontwikkelingen hand in hand gaan.

Mobiele abonnementen bij aanbieders die altijd al duurder dan het marktgemiddelde waren zijn in 2022 en 2023 duurder geworden. Het aanbod van partijen dis onder het marktgemiddelde zaten is juist aantrekkelijker geworden. Duurder betekent hier zoveel als dat de prijsverhoging groter is dan de inflatie rechtvaardigt. Goedkoper betekent dat de inflatiecorrectie gedeeltelijk of zelfs totaal niet is doorgevoerd.

Waarom is de Zwitserse markt de moeite van het noemen waard?

Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is dat op de markt voor mobiele communicatie meerdere aanbieders, met eigen netwerken en als zelfstandige MVNO’s met elkaar concurreren. De tegengestelde prijsontwikkeling in het Alpenland is een daarom een interessant gegeven voor de toezichthouder in Engeland die moeten beslissen over de voorgenomen fusie tussen Vodafone en Thee. Dat zelfde geldt voor de ACM die zich buigt over de vraag of KPN Youfone mag overnemen.

Mobiele versie afsluiten