Minitel – de onderschatte aanjager van online communicatie

Minitel-wikiAfgelopen maandag werd bekend dat Gerard Thery, een van de grondleggers van Minitel, op 88 jarige leeftijd is overleden. De jongere generaties zegt Minitel weinig, maar het geldt als een van de belangrijkste voorlopers van online communicatie en is zo mede bepalend voor hoe we nu leven en werken.

Militair en wetenschap

Internet is er door een militair project uit de jaren 60 van de vorige eeuw. De eerste niet militaire gebruikers waren wetenschappers, maar dat was wel vele jaren later. Dat is de meesten bekend, net als dat Amsterdam een grote rol heeft gespeeld in het internationaal bekend maken ervan.

Minitel voor consumenten

Veel minder bekend, zeker onder de jongere generaties, is dat vanaf eind jaren 70, tot de eeuwwisseling ook een totaal ander manier van “online gaan” bestond. Dat was bedoeld voor consumenten, niet wetenschappers of militairen. Dat systeem heette in Frankrijk Minitel (zie de wiki). Het kwam uit de kokers van het Franse telecombedrijf. De Britten hadden een vergelijkbaar concept dat Prestel heette. Op het eiland is dat nooit een succes geworden. In Nederland werd door PTT Telecom goed naar de Fransen gekeken, met als gevolg de dienst Videotex.

Het succes van Minitel kan niet worden onderschat. Tussen de start en het opdoeken van de dienst in 2012 hebben miljoenen Fransen via de karakteristieke terminal moet toetsenbord geleerd “online te gaan”. Dat heette zeker in het begin niet zo, maar heel veel Fransen waren zo bekend met de techniek om iets te bestellen en zelfs te bankieren via die terminal en de vaste telefoonlijn. Onderzoekers die aan het begin van de 21ste eeuw verbaasd waren over de lage groeicijfers van internetaansluitingen begrepen simpelweg niet dat Minitel voor grote groepen gebruikers voldoende was.

Videotex

De Nederlandse kloon van Minitel, Videotex, was minder lang een succesnummer. Internet, zoals we het nu kennen, verdrong die dienst eigenlijk al voor de eeuwwisseling. Dat kwam mede omdat voor “telebankieren” en de APK keuringen hier vrij snel veilige internet toepassingen kwamen. Verder was  hier door de kabel al snel breedband internet (“zonder tikken”) mogelijk, dat was de doodsteek voor elke inbeldienst.

Technici als Thery

Thery was een van de technici die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het realiseren van online communicatie. Chatten, bankieren en shoppen. Veel van wat we nu gewoon vinden is niet begonnen als een online of internet toepassing, het begon vaak als dienst op Minitel.

 

(Bron afbeelding: link)

Mobiele versie afsluiten