Minder laptops of andere laptops?

Volgens de meest recente cijfers van de top-5 notebook makers zijn er de vorige maand minder laptops geleverd. Heeft dat te maken met de chiptekorten waar zoveel over te doen is?

Minder vraag in augustus

chromebookJe zou verwachten dat er in augustus weer meer vraag was naar laptops van een maand eerder. Het begin van elk schooljaar is immers het moment dat nieuwe hardware in gebruik wordt genomen. Dit jaar zou die piekvraag zijn uitgebleven. Voor de hand ligt het om de oorzaak te zoeken bij de chiptekorten. Minder chips, of alleen tegen hogere prijs, leidt vanzelf tot vertragingen bij productie en vraaguitval.

Definities niet chipstekorten

Maar het blijkt dat er een hele andere factor een rol speelt. Een die de pers nog weinig is opgevallen. De gehanteerde definities lijken niet meer aan te sluiten op de markt. Dat verschijnsel kan grote consequenties hebben omdat ze door de hele keten heen partijen op het verkeerde been zet.

De cijfers die worden gedeeld gelden voor notebooks. Die term wordt voor het gemak bijna overal letterlijk overgenomen of vertaald met laptops. Binnen de categorie notebooks is echter sprake van meerdere subcategorieën en dat valt niet duidelijk genoeg op.

Chromebooks

Chromebooks vielen eerst buiten deze indeling, maar inmiddels zijn ze er een belangrijke speler. Deze “goedkopere” variant van de Windows of AppleOS laptops begonnen met 10 of 11 inch beeldschermen. Nu groeit dat aanbod naar 14 en 15 inch. Door dat formaat zijn ze nog beter in staat te concurreren met de “gewone” laptops.

Onderschatte verschuiving

Het verhaal achter de lagere shipments voor laptops is dan ook iets anders dan lagere aantallen voor alles soorten draagbare computers. Hier speelt veel meer een verschuiving van het soort draagbare computers. Op wereldschaal is de chromebook een serieuze bedreiging voor het marktaandeel van de systemen die van een ander OS gebruik maken. Waarom dat in de communicatie niet duidelijk naar voren komt zal wel te maken hebben met de positie waarin de meeste laptopmakers verkeren. Zij leveren zowel Windows als Chrome modellen en hebben geen zin een van deze OS makers tegen zich in het harnas te jagen. Als er staat lagere shipments hoeft dat dus niet betrekking te hebben op alles dat draagbaar is. Het kan ook iets zeggen over de modellen die gemaakt zijn voor een soort OS.

Mobiele versie afsluiten