Minder investeringen in 5G door Amerikaanse operators

Pas op de plaats door lagere ROI?

In de Amerikaanse financiële en tech pers zijn de laatste weken berichten verschenen over het aanpassen van de investeringen in 5G. Dat telco’s met die gedachte spelen is meer dan begrijpelijk. Het is tegelijkertijd een indicatie voor wat in Europa kan gaan gebeuren.

Voorsprong

ICP3 5G opstelpunt semi closeup-2-400Delen van de Verenigde Staten hebben al langer 5G netwerken dan landen in Europa. Die voorsprong geeft ons de gelegenheid te leren van de problemen die daar optreden. Daarbij wordt vooral gedacht aan de techniek. Er is nu reden om naar een andere belangrijk aspect van 5G te kijken, de geldstromen.

Om een 5G netwerk in de lucht te krijgen is veel geld nodig. De licenties kosten geld en daarna komen de investeringen voor de hardware in het netwerk en de software. Dat er ook aanpassingen moeten komen in de billing software spreekt voor zich. Dat is een geringere uitdaging dan het in beweging krijgen van de klanten om ook van 5G gebruik te gaan maken. Denk daarbij vooral aan het aanbod van 5G capable devices.

Minder investeren

Tot nu toe is wat er aan de overkant van de grote plas gebeurt niet totaal anders dan gehoopt en verwacht. Maar voor 2023 kan dat een ander verhaal worden. De pers noteert namelijk dat AT&T, T-Mobile en Verizon op verschillende manieren aangeven minder te gaan investeren in 5G. Die boodschappen staan “verstopt” in de kwartaalberichten, persberichten en slides van presentaties. Zonder meer intrigerend daarbij zij de geruchten dat AT&T meer in FttH wil investeren en mede daarom minder in 5G.

ROI

Dat er niet elk jaar evenveel of zelfs meer geïnvesteerd hoeft te worden in een netwerk begrijpt iedereen. In dit geval gaat het er echter om dat men de CAPEX wil verlagen omdat men verwacht dat de ROI gaat afnemen. Het aanbieden van 5G leidt dus nog niet tot de gehoopte hogere omzet en dat terwijl aanleg en beheer nog niet zijn afgerond.

De komende week komen deze grote aanbieders met de kwartaalcijfers. Dan wordt ook duidelijk of de pers het bij het juiste einde heeft. Extra reden dus goed op te letten wat er wel en niet over investeringen in 5G worden gezegd bij de komende presentaties.

Mobiele versie afsluiten