Microsoft gaat over tot wereldwijd ontbundelen Teams

Voor zowel Office 365 en Microsoft 365 is het per heden een optie

Op de Microsoft website staat sinds een paar uur dit: Learn about changes to Microsoft 365, Office 365, and Microsoft Teams licensing effective April 1, 2024. – het gaat over ontbundelen.

Tweede paasdag is in veel landen geen vrije dag. Het is dit jaar ook nog eens het begin van het tweede kwartaal. Het loont dus de internationale persmeldingen bij te houden. Zo ook is de melding van Microsoft opgevallen die net een uur geleden is verspreid.

Vorig jaar heeft Microsoft, onder druk van de EC, besloten de koppeling tussen Teams en de Office 365 en Microsoft 365 diensten te verbreken. Daarmee hoopte het bedrijf te voldoen aan de bezwaren in de EU. Het dacht op die manier ook onder een onderzoek naar misbruik van de marktmacht uit te komen. De laatste indicaties zijn dat voor Brussel ontbundeling onvoldoende is, dus er kan nog een inbreukprocedure volgen.

Buiten de EU werd het ontbundelen gevolgd. Concurrenten voorop, maar ook resellers en eindgebruikers vonden het in ieder geval een interessante ontwikkeling. Sporadisch waren ook vragen te horen over het handhaven van een dergelijke geografisch bepaalde restrictie.

Schijnbaar is ook Microsoft erachter gekomen dat het indelen van de markt in landen met en zonder Teams bundeling niet zo handig is. Vanmorgen heeft de software gigant laten weten dat “om duidelijkheid te garanderen” de ontbundeling wereldwijd gaat gelden. Dus wat we zes maanden terug in de EEA en Zwitserland kregen wordt nu global. Elke nieuwe en bestaande klant in elk land kan kiezen tussen M365 of O365 met of zonder Teams.

 

Mobiele versie afsluiten