Microsoft en politie treden op tegen verkoop softwarelicenties door Lizengo

Naar nu bekend is geworden heeft vorige week de politie van Keulen een inval gedaan bij Lizengo. Dat bedrijf verkoopt onder andere licenties voor de actuele Windows versies en Microsoft office pakketten. Dit soort aanbieders zijn er meer, maar Lizengo is om meerdere redenen ook voor Nederland een opvallende aanbieder.

Supermarkt

Het bijzondere aan de het aanbod van Lizengo is, dat men er vorig jaar in slaagde de keys te verkopen via enkele supermarkten. Op de plek waar cadeaubonnen en opwaardeerkaarten hangen waren ook licenties voor Windows 7 (!) en 10, plus Office 365 te krijgen. De prijzen waren zeer concurrerend. Zo concurrerend dat de pers er al snel melding van maakte.

De supermarkten wisten niet hoe snel ze het aanbod weer uit de schappen moesten halen. De formele reden was dat het om een test ging of omdat de twijfelden aan de business. Van andere kanten is te horen dat de inkoopafdelingen en directies zijn gewezen op de overeenkomsten met de affaire PCFritz. Dat was de eerste keer dat in Duitsland de politie achter een bedrijf aan ging dat tot ver buiten de grenzen Windows software voor een paar tientjes aanbood. De rechtszaak en het vonnis dat volgde lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. Het aanbod was illegaal en aanbieders zijn (deels bij verstek) veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Lizengo internationaal actief

Er zijn drie redenen de Nederlandse markt over de inval bij Lizengo te informeren. Als eerste omdat het aantoont dat Microsoft wel terdege optreedt tegen partijen die voor een habbekrats licenties te koop aanbieden.

De andere reden is dat Lizengo niet alleen in Duitsland actief is. De webshop is er ook in de Nederlandse taal en voor zien van een Nederlandse domeinnaam. Werving voor de software gaat via social media, maar ook via de bekende Nederlandse online marktplaatsen.

De consument en zakelijke gebruiker kunnen dus makkelijk het bedrijf tegenkomen en de indruk krijgen dat de vaste leverancier een absurd hoge prijs berekent.

En dan is er nog als derde reden het aanbod. Lizengo is het meest opgevallen met Windows 10 en Office 365 activatiekeys. Het aanbod is echter breder. Ook licenties voor bedrijfssoftware, server software en security pakketten (!) zijn online te bestellen. Wederom geldt dat het prijzen hanteert die ver onder die van de reseller liggen.

Hoe lang dat aanbod er nog is en de websites bereikbaar zijn was maandag nog niet duidelijk. Kijkend naar de PCFritz zaak kan dat heel snel veranderen.

Mobiele versie afsluiten