Microsoft en Google snappen het Europese cloud vraagstuk

Woensdag is in Parijs bekend gemaakt dat Google de Fransen helpt bij het oplossen van het cloud vraagstuk, en wel op de zelfde manier zoals Microsoft dat in Duitsland doet. Het is erg makkelijk dit als weer een grote, maar verdere niet zo spannende, deal in te zien. Deze twee hyperscalers helpen bij het oplossen van het Europese cloud vraagstuk.

Voordelen versus Nadelen

EC EUDe voordelen van de cloud zijn bekend en hoeven niet verder te worden uitgelegd. Bij de nadelen van de cloud is dat een ander verhaal. Op hoofdlijnen weten de doorsnee IT reseller en zijn afnemers van Amerikaanse wetgeving en de AVG (GDPR) dat die hordes zijn voor het gebruiken van een Amerikaanse cloud.

Zij hebben waarschijnlijk minder zicht op het cloudgebruik door multinationals en overheden. Wat daar door de hyperscalers over wordt gecommuniceerd is maar een deel van het verhaal. Die aanbieders maken uiteraard niet bekend dat deals met die grootgebruikers afketsen omdat het aanbod op punten tekortschiet.

Die punten hebben op meer betrekking dan Amerikaanse wetgeving en de AVG. Bedrijven die Intellectueel Eigendom (IE) in de cloud willen opslaan willen er zeker van zijn dat concurrenten daar weg van blijven. Om die reden is een Russische of Chinese cloud voor die partijen totaal onbespreekbaar. Maar dat wil niet zeggen dat diezelfde zorgen niet gelden voor andere en Amerikaanse partijen. Het onderwerp wordt echter met succes buiten de pers gehouden.

Buitenlandse cloud onmogelijk

De twee genoemde groepen grootgebruikers hebben ook veel meer  te maken met nationale wetgeving die het gebruik van een buitenlandse cloud feitelijk onmogelijk maakt. Daarbij doet zich het verschijnsel voor dat steeds meer door de hele keten heen partijen daarmee te maken krijgen. Zij krijgen dan te horen dat er toch maar beter van een andere aanbieder gebruik kan worden gemaakt.

Maar die andere aanbieder moet er dan wel zijn. Daar zit voor een groot deel van de grootgebruikers een probleem. Zij willen de voordelen van de cloud en dat betekent dus ook een goede infra en goede kwaliteit. Het lokale datacenter op de hoek kan zonder twijfel goede kwaliteit leveren, maar kan nooit het niveau van certificeringen en verplichte audits behalen. Dat kost gewoon te veel geld, zonder dat het de garantie op omzet is.

Er zijn twee hyperscalers, Microsoft en Google, die begrijpen wat het probleem voor de Europese overheden en andere grootgebruikers is. Zij accepteren ook dat het vasthouden aan de Amerikaanse spelregels voor deze groepen niet gaat werken. Tegelijk hebben ze heel goed in de gaten dat GAIA-X in combinatie met komende EU wetgeving een bedreiging voor hun positie op de EU markt is.

Eerst Deutsche Telekom

Wat begon als een samenwerking tussen Deutsche Telekom en Microsoft voor een Amerikaanse hyperscaler cloud voor de Duitse markt krijgt nu dus een vervolg. Google heeft een deal met Thales gesloten om te komen tot een Franse cloud. In beide gevallen biedt de Amerikaanse hyperscaler de infra en kennis. Personeel van de Duitse of Franse partner heeft als enige toegang tot de fysieke systemen.

Samenwerking en lokale partners

Microsoft en Google hebben de Europese markt voor de cloud lange tijd verkeerd ingeschat. Ze zien nu in dat de hazen hier anders lopen en dat die situatie ook niet gaat veranderen in hun voordeel. Met samenwerking en meebuigen weten ze er samen met lokale partners goed mee om te gaan. Dat speelt niet bij die andere hyperscaler. Die kiest duidelijk voor een andere positie. Een recent overzicht van de cloud infra van alle banken op de Duitse markt maakt duidelijk waar dat toe leidt. De nummers twee en drie naar mondiale omzet zijn dominant. De grootste hyperscaler heeft minder dan een vijfde van alle geldhuizen als klant.

Mobiele versie afsluiten