Microsoft en fijnmazig aanbod: nieuws datacenter in Wenen

microsoft-azure-logoMicrosoft heeft aangekondigd het eerste eigen cloud datacenter in Oostenrijk te bouwen. Daarmee zet het de Europese expansie voort. Het bericht volgt op het nieuws van twee weken terug over concrete plannen voor drie datacenters in Griekenland.

Kopie van Athene

De aankondiging, gedaan in het bijzijn van Oostenrijkse politici, lijkt een kopie van de aankondiging eerder deze maand in Athene. Naast het bouwen van het datacenter, zal Microsoft tot 120.000 Oostenrijkse burgers trainen in digitale vaardigheden. Microsoft stelt dat de investering tot $2,1 miljard aan nieuwe inkomsten zal opleveren voor het Oostenrijkse ecosysteem van lokale partners en de cloud  klanten.

Fijnmazigheid troef

De bouw in Oostenrijk staat voor het 64e datacenterregio van Microsoft. Het Alpenland is het twaalfde Europese land waar Microsoft met een eigen cloud datacenter, annex cloudregio aanwezig is. De andere landen zijn Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Spanje, Zwitserland en het VK. Wat dat betreft is de fijnmazigheid waarmee Microsoft de datacenter neerzet bijzonder. Redmond wil duidelijk voor elke grotere economie de discussie over de fysieke locatie van belangrijke data kunnen vermijden. Daarover zegt het persbericht letterlijk: “Microsoft’s Austria datacenter region will help companies comply with the European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR), and will also help customers store data at rest in Austria.”

Verder is het nieuws in lijn met eerdere rapportages over de opkomst van de secondaire markten voor datacenters. Nu de FLAP vol zit wijken datacenters uit naar de andere regio’s in Europa. Voor delen van de cloud komen de gebieden rond steden als Wenen in aanmerking. Daarnaast is er ook nog de trend dat de plek waar zeekabels aan land komen verrijkt worden met datacenters. Bilbao in Baskenland is daar een recent voorbeeld van. Daar zal Google voor de nodige nieuwbouw gaan zorgen. Of deze twee ontwikkelingen elkaar versterken is trouwens nog niet duidelijk.

Mobiele versie afsluiten