Microsoft en Amazon vs EU

overnames, onderzoek en de cloud

Deze week heeft nieuws over Microsoft en Amazon in de EU minder de pers gehaald dan gerechtvaardigd is. Bij twee lopende zaken was er sprake van ontwikkelingen en er kwam een nieuw issue bij.

EC EUOm met het nieuwe issue te beginnen, Brussel is voornemens de rol van Microsoft bij OpenAI onder de loep te nemen. Is er sprake van een “gewone” deelname, of is Redmond de partij die het voor het zeggen heeft. Als dat laatste het geval is, dan zet dat de deur open voor procedures. Zoals bekend kan dan een boete uit de bus rollen, maar ook een verbod op de feitelijke samenwerking.

Wat Microsoft beter voor elkaar heeft is het cloudaanbod in de EU. Het bedrijf heeft laten weten dat alle persoonlijke gegevens van klanten in de EU in het gebied worden opgeslagen. Dat proces is begonnen en wordt steeds verder uitgerold. Deze stap heeft geheel vrijwillig te zijn, maar iedere kenner van de materie weet wel beter. Het is de enige manier om te kunnen groeien en initiatieven van de EU, zoals GAIA-X te kunnen dwarsbomen pareren.

Amazon kiest dan weer voor een andere koers. Het bedrijf heeft besloten niet te reageren op het verzoek van de EC om het overnamebod van iRobot aan te passen. In reactie daarop is de koers van die stofzuigermaker met bijna 20 procent gedaald. Aandeelhouders houden er dus serieus rekening mee dat de deal zal niet door zal gaan. Het kan ook zijn dat Amazon de strijd met de EC wil aangaan. Dat is iets van een lange adem en met een prijskaartje. Partijen als Microsoft weten daar alles van.

Mobiele versie afsluiten