Met deze smartphones kun je 5G bellen

5g

5G wordt na de succesvolle veiling binnenkort door de drie operators aangezet. Er zijn al een aantal fabrikanten die 5G  ready toestellen op de markt brengen. Maar slechts een deel hiervan is gereed voor het Nederlandse 5G netwerk.

De verwachting is dat KPN, Vodafone en T-Mobile nog dit jaar met een landelijk dekkend 5G-netwerk te komen.

5G zou een maximale snelheid kunnen bereiken van 10 Gbps. Dit is 100 keer zo snel als 4G. De eerste frequentiebanden voor het 5G-netwerk zijn in juli geveild. In 2022 vindt de tweede 5G-frequentieveiling plaats. Pas na beide veilingen kan iedereen volledig gebruik maken van supersnel mobiel internet dat dit nieuwe netwerk belooft.

Veel providers zoals KPN, T-Mobile en Vodafone bieden momenteel al 5G-ready-abonnementen. Deze abonnementen zijn geschikt voor het snellere 5G-netwerk zodra dit beschikbaar komt.

 

Beschikbare toestellen

Dit zijn op dit moment de enige devices die als 5G werken op het beschikbare 5G netwerk van Vodafone. Als er nieuwe banden ingezet worden, 700 MHz en 3,5 GHz, dan ondersteunen ze die ook.

–        Samsung Galaxy S20 5G

–        Samsung Galaxy S20+ 5G

–        Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

–        Oppo Find X2 pro

–        Xiaomi Mi 10 5G

 

De Samsung Galaxy S20-serie ondersteunt pas 5G als providers het nieuwe netwerk hebben uitgerold en Samsung een software-update hiervoor beschikbaar stelt. We durven nog niks te zeggen over de beschikbaarheid van de update. Het Vodafone 5G-netwerk wordt al wel ondersteund

Alleen voor de OPPO Find X2 Neo en Lite is er een update benodigd om gebruik te maken van het 5G-netwerk. Dat geldt niet voor de OPPO Find X2 en X2 Pro. Deze telefoons kunnen al verbinding maken met Vodafone’s 5G-netwerk. De update voor OPPO Find X2 Neo en Lite komt in augustus.”

 

Wel of niet gereed

Niet in het rijtje van Vodafone, maar volgens de fabrikant wel werkend is de Huaweis P40 Pro. Via  een aan/uit knop in het overzicht met snelfuncties kun  je volgens de leverancier  gebruik maken van het 5G-netwerk.

De 5G-functionaliteit van de nieuwe Motorola Edge zal tijdens de eerste maintenance release worden aangezet.

De one Plus 8 en One Plus 8 Pro staan al wel bij verschillende websites te koop als 5G toestel, maar zover is het nog niet. Voor het Vodafone netwerk zijn ze in elk geval nog niet geschikt. Daarvoor zijn software updates nodig, die wordt momenteel getest.

 

Mobiele versie afsluiten