Meerjarencontract voor de cloud – ook het Pentagon heeft er moeite mee

pentagon-jedi-cloudEen van grootste deals rond cloud van de afgelopen jaren was het meerjarencontract van het Pentagon met Azure. Sinds vorige week weten we dat die deal nooit geëffectueerd gaat worden. Het Pentagon zegt dat de omstandigheden inmiddels zo veel anders zijn dat het contract geen zin meer heeft. Daarmee wordt een signaal afgegeven dat menig aanbieder van clouddiensten niet leuk zal vinden.

Cloud first strategy

Dat het Amerikaans ministerie van defensie meer van de cloud gebruik wil maken was al jaren duidelijk. Er is op federaal niveau immers bepaald dat alles naar de cloud gaat, tenzij er een beter alternatief is of er dringende redenen zijn daar van af te zien. Die “Cloud First Strategy” bestaat in Amerika al sinds 2011. Nederland kent ook iets dergelijks, maar daar wordt weinig meer over geschreven. In Amerika is dat anders. Daar is de stap van eigen datacenters en on-premise omgevingen op federaal niveau nog steeds een worsteling. De belangen zijn gewoon te groot en de ministeries gedragen zich behoorlijk autonoom.

Toen het Pentagon de specificaties voor de eigen cloud bekend maakte in 2018 was dat voor twee verschillende partijen belangrijk. Zo hoopten beleidsmakers in Washington dat zo de achterstand en weerstand bij andere federale diensten en ministeries eindelijk zou gaan afnemen. De hyperscalers hoopten de deal binnen te harken en zo het bewijs te krijgen dat hun platform het allerbeste was.

Aanbesteding en processen

Een gewone aanbesteding was het niet. Sowieso is dat in Amerika, en al helemaal voor defensie, onbestaand. Daarnaast speelde op de achtergrond de weerzin van de president tegen een van de hyperscalers. Dat Azure de deal gegund kreeg was daarom ook het begin van een lange reeks processen.

Die processen trokken veel aandacht en ze lopen nog steeds. Mede hierdoor is het Pentagon na drie jaar nog steeds geen stap dichter bij de cloud.

Deal klopt niet

Veel belangrijker nog is dat “men” nu inziet dat de deal gewoon niet klopt. Alle hyperscalers roepen dat cloud staat voor pay-per-use en kortlopende contracten. Wie voor grote deals aanklopt bij een hyperscaler krijgt echter default een meerjarencontract voorgeschoteld. Vanuit de business van de aanbieder is dat begrijpelijk. Voor de vraagzijde ligt dat anders, ook als dat een overheidsdienst is die gewend is aan vaste maandelijkse termijnen.

Meerjarencontract versus flexibiliteit

Iedereen die de Pentagon cloud plannen langere tijd volgt is niet verbaasd het crashen van deze deal. Het juridische gedoe heeft een rol gespeeld, maar was niet bepalend. Doorslaggevend is het inzicht dat wat is aangeboden ontoereikend is. Vooral de bepaling dat alles onder dit cloud meerjarencontract moet vallen blijkt onacceptabel. Ook het Pentagon wil flexibiliteit. Nu dat inzicht doordringt kan ook een andere vraag worden gesteld. Hebben de hyperscalers die op de “tender” reageerde misschien niet de eigen ruiten ingegooid? Menig overheidsdienst en andere grootgebruiker zal de argumentatie van defensie goed bestuderen en zelf gaan gebruiken.

 

(foto: Touch Of Light – Own work, CC BY-SA 4.0)

Mobiele versie afsluiten