Martijn van Engelen, CEO van SNEW: ‘Circulair is geen jeukwoord’

Termen als ‘duurzaamheid’ en ‘circulariteit’ hebben de neiging in het zweverige te blijven hangen. Echte stappen maken met circulair, vereist een business case, vindt oprichter en CEO Martijn van Engelen van SNEW. Mede door de eigen harde business case mag het bedrijf vanaf maart het ECG-certificaat voeren.

Martijn van Engelen (SNEW)Martijn heeft een lange loopbaan in de ICT en gebruikte die ervaring bij de oprichting van SNEW (spreek uit: as new) in 2013. Maar er lag een diepere basis aan ten grondslag. “Als 18-jarige zag ik in de autosloperijbranche hoe waardevol gebruikte onderdelen zijn”, vertelt hij. “Hoe fabrikanten de levensduur van hun onderdelen verkorten. Zo ben ik in de wereld van de service-onderdelen terechtgekomen.”

Van VERbruik naar GEbruik

Het concept van SNEW is een verlengde daarvan: het VERbruikersproces omzetten in een GEbruikersproces, waarbij de lifecycle van onderdelen op de eerste plaats staat. “In de elektronicabranche verdampt 70 procent van de grondstoffen en wordt 30 procent hergebruikt”, zegt Martijn. “Als we dat niet goed oplossen, kunnen op een gegeven moment geen nieuwe smartphones meer gemaakt. Grondstoffen zijn eindig, dus daar moeten we over nadenken. Juist door de keten goed te sluiten en de levenscyclus te verlengen, kun je vervangingsinvesteringen uitstellen. Op een gegeven moment heb je geen nieuwe grondstoffen meer nodig. Mensen willen geen producten kopen, ze willen comfort.”

Het hoeft volgens Martijn niet zo te zijn dat een grondstof na gebruikt te zijn ook per se is verbruikt. “We zijn experts in product lifecycle management in de breedste zin van het woord”, vat Martijn samen. “We sluiten naadloos aan op de processen bij klanten of partners. Zo hebben we een serviceprobleem opgelost voor Proximus. Het is een kwestie van verlengen naar vervangen, en van vervangen naar verlengen. Hergebruik eerst, recycle later. We streven naar het omvormen van producten naar diensten. Neem printers. De apparaten zelf zijn weinig waard, de cartridges zijn het verdienmodel. Na 3 tot 5 jaar is een computer afgeschreven, maar hij is nog gewoon goed. Iets is echter pas echt goed ondersteund als ook de lifecycle daarin wordt meegenomen. We zijn koploper in het behoud van functionaliteit en daarmee de duurzaamheid van apparatuur.”

Preventief onderhoud

SNEW gebruikt het percentage hergebruik en recycling van alle binnengekomen goederen, gemiddelde levensduur van producten, gebruiksduur van de eerste cyclus en tweede (hergebruik)cyclus, CO2-besparing (hergebruik versus nieuw) en bespaarde grondstoffen door hergebruik respectievelijk recycling als belangrijkste kerncijfers. Dat gaat verder dan het puur doorverkopen of leasen van systemen. Martijn noemt het ‘cruciaal’ om naar de bestemming van een product te kijken. “Na het preventief onderhoud, wat zeer belangrijk is, bijvoorbeeld de lamp van het product blijven branden. Daar zorgen wij voor.”

Daar zijn verschillende manieren voor, die sterk afhangen van het specifieke project. “De levensduur van laptops kun je met drie tot vijf jaar verder rekken, maar het kan nog veel langer door ze om te bouwen tot remote desktops  ”, noemt Martijn. SNEW onderzoekt zulke mogelijkheden. Maar het zijn vaak ook projecten voor ondersteuning van systemen die niet langer worden onderhouden. “Voor een grote cruise maatschappij    verzorgen we het onderhoud voor het telefoonsysteem”, zegt hij. “Op papier is de centrale sterk verouderd. Maar omdat hij vooral intern wordt gebruikt, zetten we onze kennis in om het onderhoud van dat systeem uit te voeren. Als we zelf geen in-house kennis zouden hebben, zetten we partners met die kennis. In dit geval is de dienst dus communicatie.”

ECG-certificaat

Het is bij SNEW allemaal tot in detail uitgedacht. Mede daardoor ontvangt het bedrijf in maart, als eerste Nederlandse onderneming, het Economy for the Common Good (ECG)- certificaat. Het wordt uitgereikt aan waardegedreven bedrijven die zich inzetten voor waardigheid, solidariteit en sociale rechtvaardigheid en milieuduurzaamheid. “Onze partners hebben zo de zekerheid dat ze zaken doen met een ethische en duurzame onderneming”, zegt Martijn.

Maar voor Van Engelen moet de volgende stap worden genomen. De weerstand in de markt moet worden doorbroken, vooral onder producenten. “Verandering is moeilijk. Maar ze denken nog dat ze geen nieuw product op de markt kunnen zetten als gebruikte apparaten verkopen”, zegt Martijn. “Er moet dus op zakelijk mee worden omgesprongen. Nu zien veel mensen ‘circulair’ nog een beetje als een jeukwoord, maar dat is het niet. Maar het is gezond verstand om geld te verdienen zonder dat het ten koste gaat van de wereld. Waardecreatie op andere vlakken, dat is de toekomst.”

Wil je meer weten over circulariteit of heb je vragen over SNEW? Dan kun je Martijn bereiken via m.vanengelen@snew.eu 0880247900

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nummer 1)

Michiel van Blommestein

Mobiele versie afsluiten