Mark Slagmolen ProLion over positieve ontwikkelingen rond ransomware

Het is volgens Mark Slagmolen van ProLion onmogelijk om stil te staan bij het jaar 2021 zonder te praten over ransomware. Volgens de Regional Manager Benelux, Frankrijk en Nordics is er namelijk ook genoeg positief nieuws te melden over de aanpak van ransomware en dat mag van hem wel wat meer aandacht krijgen.

Prolion-Mark-SlagmolenMark begint het gesprek met deze opmerking en wil duidelijk over meer praten dan de eigen business. Daarbij is 2021 voor ProLion een goed jaar geweest. De omzet en personeelsomvang zijn verdrievoudigd. Het bedrijf heeft sinds een paar maanden een vestiging in Amerika. “De groei op alle fronten heeft veel te maken met ransomware, maar niet alles. Bedrijven van alle formaten hebben dringend behoefte aan goede afweer. Wij profiteren van die marktvraag, net als andere securityleveranciers.”

Veel bedrijven en veel oplossingen

Veel bedrijven bieden oplossingen voor ransomware en dat is volgens Mark wel een punt van aandacht. “Ten eerste is er zoveel aanbod dat de eindgebruikers ondertussen door de bomen het bos niet meer zien. En ten tweede bestaat er niet één oplossing voor de hele IT-architectuur van een bedrijf. ProLion heeft met CryptoSpike een point solution voor een specifieke Storage Vendor. De rest van de IT-Infrastructuur moet natuurlijk ook beschermd worden.”

Meer kennis bij eindklanten

Mark zegt daarmee eigenlijk dat de eindklant veel moet weten van zijn IT-omgeving om goede keuzes te kunnen maken. “Wij hebben in 2021 beduidend vaker gezien dat klanten beschikken over goede kennis van cybersecurity en dat het onderwerp hoog op de agenda staat. De aanwezigheid en inbreng van bijvoorbeeld een CISO of CIO was een jaar terug nog een uitzondering, nu is het eerder de regel. Dat is allemaal een direct gevolg van ransomware.”

Positieve rol overheid

Mark ziet in de rol van de overheid een andere positieve ontwikkeling bij ransomware. In 2021 is die overheid begonnen met de eerste tegenaanvallen. “Het is een stap in de goede richting dat in Amerika en elders wordt gesproken over het verbod op betalen van losgeld bij ransomware. En het is een belangrijk signaal dat sommige bendes opeens zijn verdwenen. Ik verwacht dat we in 2021 meer acties zullen zien. Die kunnen deze overlast helpen indammen, samen met de veel actievere voorlichting.” Maar Mark maakt zich geen illusies. “Er zijn positieve ontwikkelingen, maar ik verwacht niet dat dit probleem volgend jaar ophoudt. Ransomware is een bijzonder winstgevende bedrijfstak die snel verandert. We kunnen de overlast substantieel indammen, maar niet geheel voorkomen.”

Veranderingen bij resellers

Verandering is volgens Mark ook aan de orde bij een deel van de resellers. Hij noemt het zelfs een trend die in 2022 verder zal toenemen. “Ik doel vooral op kleinere resellers die pragmatisch en slagvaardig zijn. Ze reageren anders op vragen van eindklanten en dat komt vooral omdat ze een ander portfolio hebben. Dit zijn partijen die tegen een andere trend in het portfolio van verschillende aanbieders juist uitbreidt.”

Circa vijf jaar geleden zijn resellers hun portfolio gaan saneren. Minder overlap van aangeboden diensten om zo te komen tot betere dienstverlening en marge. Mede door de consolidatie bij vendors blijkt dat niet altijd de juiste keuze. Vooral de kleinere resellers hebben dus redenen om te zoeken naar alternatieven en verbreding van het aanbod. Als ze dat doen, merken ze dat ze betere kaarten in handen hebben dan de grotere concurrenten. Mark: “Dit type reseller, waarvan wij er ook het afgelopen jaar weer meerdere hebben verwelkomd als partner, lijkt meer op een MSP dan op de traditionele reseller van hardware. Je ziet het ook aan het gemak waarmee ze oplossingen in de markt zetten en diensten koppelen.”

Veranderingen portfolio

Wat staat er voor 2022 bij ProLion op de agenda? Aan de productkant wordt een nieuwe versie van CryptoSpike gelanceerd. Daarbij gaat het om meer dan toevoegingen aan de bestaande functionaliteiten. De nieuwe versie van CryptoSpike biedt bescherming tegen ransomware voor Windows File Server. ProLion wordt daarmee interessant voor meer gebruikers en resellers.

De groei van ClusterLion voor SAP zal verder versnellen omdat de verplichte migratie naar Hana dichterbij komt. Migraties kosten niet alleen tijd, maar leiden vaak tot onvoorziene kosten. ClusterLion kan een deel van die kosten blijvend verlagen. De groei van ClusterLion zal verder stijgen omdat Lenovo de dienst opneemt in de standaard configurator. ProLion onderhoudt goede banden met Lenovo, dat op zijn beurt een groot netwerk heeft van SAP-partners. Daar zal ProLion ongetwijfeld van gaan profiteren. ProLion is per 2022 beschikbaar in de bekende grote marketplaces.

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 5)

Mobiele versie afsluiten