Maak eens écht kennis met Huawei

Huawei heeft als merk(naam) de afgelopen jaren ook in Nederland veel aan bekendheid gewonnen. Maar wat weten we eigenlijk van het bedrijf? We spreken hierover met Edwin Diender en Gert-Jan van Eck. Edwin is Chief Digital Transformation Officer in the Enterprise Business Group van Huawei en Gert-Jan is COO van Huawei Nederland. 

In Nederland heeft Huawei locaties in Amsterdam, Eindhoven en Voorburg en meer dan 650 medewerkersGert-Jan: “Driekwart van onze medewerkers is hier geworven en aangenomen. Recent verkregen we het certificaat als top-employer uitgereikt. We zijn een grotere werkgever dan velen denken.” In Eindhoven is het Europese distributiecentrum gevestigd. Amsterdam en Voorburg is er voor de dienstverlening aan de operators. Voor bedrijven en consumenten is er een kantoor in Voorburg. Huawei heeft per land een eigen juridische entiteit. Edwin“Dat doen we om beter op de lokale markten te kunnen inspelen.” De R&Dactiviteiten heeft Huawei wereldwijd georganiseerd.

Schrik niet: alleen voor R&D werken wereldwijd al tachtigduizend (!) mensen. Gert-Jan: In Nederland zijn we ook gestart met research, die afdeling bestaat uit ongeveer honderd mensen. Daarnaast werken we ook nog samen met universiteiten. Recent zijn we nog met twee universiteiten in Amsterdam een R&D-project gestart over nieuwe zoekmachines.” 

Breed portfolio  

Huawei voert in Nederland een breed portfolio. Iets waar Gert-Jan enthousiast over is: “We installeren bijvoorbeeld een nieuwe energiezuinige infrastructuur voor mobiele operators. Dat levert ze een energiebesparing van wel dertig procent op én veel meer functionaliteit. Daarnaast zij we een belangrijke leverancier van servers, storage, noodstroom en nog véél meer. Door de toepassing van intelligente innovatietechnologieën dragen al onze oplossingen bij aan de reductie van het energieverbruik.” Het voert te ver om alle markten op te noemen die Huawei in Nederland allemaal bedient. Laat staan met welke producten. En dat is precies een belangrijke uitdaging voor Huawei: hoe houdt een reseller of distributeur tussen alle innovaties nog het overzicht over wat voor hem relevant is?

Edwin: ‘Er zijn veel resellers die te klein zijn om de hoogste status bij de grote vendoren te bemachtigen. En dat, terwijl ze heel interessante klanten en cases hebben 

Betere communicatie 

Gert-Jan en Edwin begrijpen dat de innovatiekracht van Huawei en de enorme breedte van het portfolio verwarring kan brengen. Volgens Edwin ziet Huawei in dat een andere manier van presenteren nodig is om zowel de reseller als de eindklant beter te informeren. Gert-Jan: “Mijn salescollega’s kunnen precies uitleggen waarom wij altijd de beste innovatieve oplossing tegen een zeer redelijke prijs leveren. Prijs is daarbij niet de sec de aanschafprijs, maar inclusief onderhoud en levensduur. Over de hele lifecycle gemeten zijn wij echt goed. Die boodschap moeten en zullen we meer naar het kanaal gaan communiceren.” 

Gert-Jan: ‘Die boodschap moeten en zullen we meer naar het kanaal gaan communiceren’ 

Ecosysteem 

Naast de veelheid van producten die Huawei biedt, speelt er volgens Edwin nog iets anders dat de aandacht naar zijn zin te veel afleidt van waar Huawei in Nederland voor staat: de geopolitieke strijd die nu gaande is. Edwin: “We stappen bewust af van de claim productleider te zijn. We zetten in alle landen in op het bouwen van ecosystemen om problemen aan te pakken. Dat is iets anders dan een oplossing in de markt zetten waarvoor het probleem wordt gezocht. Natuurlijk, het begrip ecosysteem wordt tegenwoordig veel gebruikt. Maar bij Huawei in China hebben we dat begrip al lang geleden opgepakt.

In mijn functie zie ik dat we toewerken naar oplossingen die veel verder gaan dan men zich realiseert. Toen we het operating systeem Harmony lanceerden, was een reactie uit de markt dat het een noodgreep was naar een alternatief OS.” Iets wat Edwin wil ontkrachten: Harmony stond al geruime tijd in de steigers en is door de actualiteit versneld gelanceerd. Het moet gezien worden als een OS en appstore, dat voor veel meer gebruikt kan worden dan alleen mobieltjes. Denk aan smart buildings en autonomous driving. 

Welkom 

Er is nóg een reden voor resellers om eens goed naar Huawei te kijken. Edwin: “Er zijn veel resellers die te klein zijn om de hoogste status bij de grote vendoren te bemachtigen. En dat, terwijl ze heel interessante klanten en cases hebben. Ze krijgen minder aandacht en dat remt hun groei. Die groep is bij ons van harte welkom. Wij kunnen ze helpen met bijvoorbeeld oplossingen voor routing, switching of 5G inspired wifi6. Stuk voor stuk oplossingen waarmee ze hun klanten echt van dienst zijn. Wij staan overal ter wereld open om dit soort partijen te helpen. 

Mobiele versie afsluiten