Logica achter mogelijke deal HPE – Juniper Networks

Het bericht dat HPE en Juniper Networks onderhandelen over een overname komt aan het begin van het nieuwe jaar voor velen als een verrassing. Wie iets beter kijkt naar de markt en deze twee partijen ziet de logica van een deal.

overname-verkoopWSJ kwam als eerste met het bericht, daarna Reuters en toen namen alle tech titels het over. Veel meer dan het verwijzen naar deze twee bronnen komt niemand, want op moment van schrijven is er geen toelichting van deze tech bedrijven. Wel is er een duidelijke reactie van beleggers. HPE aandelen verloren de eerste uren na bekendmaking meer dan 6 procent, het Juniper aandeel werd 20 procent meer waard. Gebruikers en verkopers van de hardware van beide fabrikanten hebben wellicht een minder uitgesproken mening over de mogelijke deal.

Logisch – vergezocht

De tech titels die iets over de deal schrijven kijken niet naar de aandeelkoersen. Ze noemen allemaal het KI deel van het Juniper portfolio dat aansluit bij HPE en het gezamenlijk de strijd aan kunnen gaan met Cisco. Klinkt logisch, maar het is vergezocht.

Beursgenoteerde bedrijven hebben niet als doel groter te worden dan een concurrent. Ze dienen de aandeelhouders voldoende rendement te geven. Bij HPE en andere bedrijven gebeurt dat op twee manieren. Groeien in omzet en winst, met als resultaat een hogere aandeelkoers en goed rendement. De andere manier is het overkopen van andere bedrijven. Daardoor kunnen makkelijk gaten in het eigen portfolio worden gedicht.

Voor Juniper speelt iets anders. Ook dat bedrijf moet de aandeelhouders tevreden houden, maar groei en overnames zijn lastig te realiseren. Dan is de boel verkopen en daarmee de aandeelhouders een mooie finale premie geven een reële optie.

Prijskaartje

In dit geval zou het gaan om een vrijwillige overname. Puur kijkend naar bovenstaande is dat een logisch verhaal. Veel logischer dan bijvoorbeeld de mislukte overname van HP door Xerox, waar een prijskaartje van $35 miljard aan hing. A propos het prijskaartje van Juniper zou $13 miljard bedragen. Dat is minder dan de helft van het bedrag dat Cisco overheeft voor Splunk.

Mobiele versie afsluiten