Link tussen Verizon afschrijving en zoektocht naar de killer-app

BU zakelijk miljarden minder waard

Verizon heeft een week terug de beurs laten weten dat de Verizon Business Group (Business) met terugwerkende kracht $5,8 miljard minder waard is. Een forse afschrijving dus en een die zichtbaar maakt dat telecomoperators de nodige tegenwind hebben.

ICP3 5G opstelpunt semi closeup-2-400Als beursgenoteerd bedrijf is Verizon verplicht tijdig en accuraat te rapporteren. De melding dat er bijna $6 miljard op een bedrijfsonderdeel wordt afgeschreven is ruim een week voor de publicatie van de kwartaalcijfers (24 januari) gedaan. In de melding staat ook dat $1,7 miljard in de cijfers van het laatste kwartaal wordt verwerkt.

Voor het IT kanaal in Nederland is dat allemaal niet zo spannend. Dat wordt anders als naar de redenen van deze ingreep wordt gekeken. Die staat gelukkig – weliswaar vrij beknopt – in de beursmelding genoemd.

Minder gebruik – meer concurrentie

Verizon ziet seculaire dalingen en voortdurende concurrentie- en macro-economische druk op de wireline-inkomsten van zijn klantengroepen (vrij vertaald). Dus, klanten die nog vaste telefoonverbindingen gebruiken leveren minder op en deze groep is gevoelig voor aanbod van de concurrentie.

Concurrentie is in dit geval zowel andere aanbieders als andere vormen van telefonie, namelijk mobiel. Volgens Bloomberg draait de omzet van de zakelijke-mobiele tak van het bedrijf echter naar behoren. Die groei is dan toch te gering om de omzetkrimp bij “vast” te compenseren. Het laatste kwartaal waarover cijfers bekend zijn gaven een krimp van 8,1% voor vaste telefonie aan.

Bekend verhaal

Het is een verhaal dat de lezer zeer bekend zal voorkomen. Elke telco, ook in Nederland is met de neergang van vaste telefonie een melkkoe kwijtgeraakt. Dat is geen nieuw verhaal, want die neergaande lijn is al minimaal tien jaar zichtbaar. Wat Verizon raakt is dat het bedrijf fors moet investeren in upgrades van het 5G netwerk, ook om te voorkomen dat vaste lijn klanten uit onvrede over de performance overstappen naar een concurrent.

Killer-app

Gelet op de afschrijving ziet Verizon geen mogelijkheden met inkomsten van 5G alleen de waarde van de BU zakelijke markt op het oude niveau te brengen. Dit soort signalen helpt ook te begrijpen waarom iedere telco, niet alleen Verizon, blijft zoeken naar een killer-app. Met alleen bundels voor minuten en datavolume is het onvermijdelijk dat dit soort bedrijven aan waarde verliest en daarmee de aantrekkelijkheid voor beleggers en investeerders.

Mobiele versie afsluiten