‘Leverancier iPhones dwingt Oeigoeren tot arbeid’

Een Chinees bedrijf dat iPhones produceert voor Apple dwingt mogelijk mensen uit de Oeigoerse minderheid om in zijn fabrieken te werken. Dat schrijft The Washington Post naar aanleiding van documenten die de krant kreeg van mensenrechtengroep Tech Transparency Project.

Volgens The Washington Post werden duizenden moslims uit de Xinjiang-regio in China gedwongen naar de fabrieken van Lens Technology gestuurd. Het bedrijf levert ook aan Tesla en Amazon.

Oeigoeren

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in China. De afgelopen jaren werden volgens mensenrechtenorganisaties zeker één miljoen Oeigoeren opgesloten in detentiecentra. De Chinese overheid zegt dat het gaat om opleidingskampen waar mensen vrijwillig terecht kunnen.

‘Gehele leveranciersketen gecontroleerd’

Het is het vijfde bedrijf dat technologie aan Apple levert dat volgens mensenrechtenorganisaties Oeigoeren zou dwingen om in zijn fabrieken te werken. Apple zegt dat het controles heeft uitgevoerd op dit bedrijf, waaruit zou blijken dat dit niet het geval is.

De techgigant zegt eerder dit jaar de gehele leveranciersketen gecontroleerd te hebben op dwangarbeid. Apple publiceert jaarlijks een rapport over de arbeidsomstandigheden bij zijn leveranciers.

Bron: The Washington Post

Mobiele versie afsluiten