Lachen om de fax

Eind 2023 was er toch nog reden om lachen, want een Duitse minister voor digitale zaken pleitte voor het afschaffen van de fax. Woorden die direct afgezwakt werden. Het zou alleen gelden voor de overheid en alleen als er genoeg alternatieven voorhanden zijn, ooit…

Nederland vs Duitsland

fax legacyDe fax is in Nederland zo goed als verdwenen. Sinds 2022 is de rechtspraak, tot dan een van de grootste en belangrijkste gebruikers, van deze technologie overgestapt op veilig mailen. In de zorg, de andere grootgebruiker, is de migratie in gang gezet, maar nog alles behalve afgerond.

In het bedrijfsleven is de fax een exoot geworden. Multifunctionals bieden de optie nog steeds, maar er komt niets op binnen. Hele generaties werknemers weten niet eens hoe ze een fax moeten versturen.

Hoeveel anders is het dan in Duitsland, het land waar ISDN en fax nog volop worden gebruikt. Afgelopen zomer was er zelfs nog een aanbesteding voor 4.000 faxmachines voor de centrale overheid. In sommige delen van het land wil men bij de overheid echt wel met de tijd mee, maar zolang er nog zoveel gebruikers zijn is het schrappen van die functionaliteit onmogelijk.

Stoere woorden

Terug naar de lokale minister van digitale zaken die de fax liever kwijt dan rijk is. Met stoere woorden over “zijn” ministerie dat staat voor vernieuwing en meegaan met de tijd is een ding. Daarna teruggefloten worden door de realiteit is een ander ding. Wat overbleef was de toezegging dat volgend jaar nog voor de zomer een plan wordt opgesteld en voorgelegd aan het lokale parlement over het uitfaseren van de fax. Een deadline voor dat proces is niet gegeven.

De reacties waren voorspelbaar. Duitsland en digitalisering is en blijft de perfecte combinatie voor grappen en grollen. Zo viel er aan het einde van 2023 toch nog wat te lachen.

Nederlanders zullen het hoofd schudden en blij zijn dat we iets voorlopen op de buren, een jaar of tien minimaal, als het gaat om de digitale werkplek.

Mobiele versie afsluiten