‘Laat techbedrijven meebetalen aan telecomnetwerken’

Grote techbedrijven als Meta, Alphabet en Netflix zouden financieel moeten bijdragen aan bestaande telecomnetwerken. Dat vindt Deens Eurocommissaris Margrethe Vestager, aldus Reuters.

Margrethe Vestager

De techbedrijven genereren heel veel internetverkeer en vooralsnog moeten providers dat faciliteren. Naar aanleiding van bezwaren van lobbygroepering European Public Telecommunications Network Operators (ETNO) gaat Vestager onderzoeken of een dergelijke bijdrage verplicht zou moeten worden, zo schrijft Reuters.

Eerlijke bijdrage

“Ik denk dat er we ons moeten concentreren op het probleem van de eerlijke bijdrage aan telecommunicatienetwerken”, aldus Verstager. “We zien dat partijen die enorm veel internetverkeer genereren afhankelijk zijn van de netwerken. Zonder dat ze daadwerkelijk bijdragen aan deze infrastructuur.”

55 procent van dataverkeer

Volgens onderzoek van ETNO zorgen techgiganten als Meta, Alphabet, Apple, Amazon en Microsoft wereldwijd voor 55 procent van het dataverkeer. De organisatie stelt daarom voor dat techbedrijven een bijdrage van 20 miljard euro leveren aan telecomproviders.

500 miljard euro geïnvesteerd

Dit zou compensatie zijn voor de 500 miljard euro die providers in de afgelopen tien jaar in Europa zouden hebben geïnvesteerd in de netwerkinfrastructuur. Het voorgestelde bedrag zou tegen 2025 volgens ETNO tot 72 miljard euro kunnen bijdragen aan de Europese economie, wat leidt tot een schatting van 840.000 extra banen.

Bron: Reuters

Mobiele versie afsluiten