Laadpaal van een telecomprovider – heeft dat kans van slagen?

Het is zo gek nog niet.

Dit weekend heeft Deutsche Telekom in Duitsland in de openbare ruimte de 200ste laadpaal geactiveerd. De telecomprovider heeft hiervoor een apart bedrijf opgericht en dat wil een van de grootste aanbieders van snellaadpalen worden. Het is weer eens iets anders dan het openen van een flagshipstore of het sponsoren van een voetbalclub. Maar is het ook iets dat kan slagen?

ComfortCharge-bi-230908-e-auto laadpaalOok de 200ste laadpaal van ComfortCharge is een snellader. Als je weet dat er daarvan 4.200 staan in Nederland, dan kun je uitrekenen dat er voor Duitsland minstens 20.000 nodig zijn. Zover zijn ze nog lange niet. Het is makkelijk naar Nederland te kijken en te concluderen dat Duitsland enorm achter loopt. Eerlijker is echter toe te geven dat Nederland enorm voorloopt. Het beperkte oppervlak en de makkelijk geografie maakt de uitrol van laadpalen (net als indertijd internet!) een stuk makkelijker dan in de buurlanden.

Een van de grootste technische hindernissen in Duitsland is het gebruik aan stroom langs de snelwegen. Daarom heeft slecht 1 op de 25 tankstations langs de Autobahnen op dit moment de mogelijkheid e-laders aan te bieden. In en bij de steden is het ontbreken van de infra veel minder een issue. Daarom is het aantal laadpalen bij de supermarkten er ook zoveel groter dan in Nederland.

ComfortCharge maakt van de nood een deugd. Het bedrijf weet bij welke percelen in de bebouwde kom Deutsche Telekom infra heeft liggen. Dat is in de eerste plaats glasvezel, maar ook toegang tot de stroominfra van derden. Door daar een kaart van de maken kan het makkelijk achterhalen waar tegen een geringe inspanning een laadstation kan worden neergezet. Slim daarbij is er geen aparte vergunning voor nodig is. DT, en daarmee ComfortCharge, heeft voor de percelen namelijk al een generieke bouwvergunning. Die vergunning is ruim omschreven om te voorkomen dat voor elke wijziging aan een buitenkast een nieuwe aanvraag moet worden ingeschoten.

ComfortCharge kan zo te zien betrekkelijk snel en daarmee goedkoop laadcapaciteit toevoegen. En dat dus niet langs de snelwegen, maar in de bebouwde kom of op industriegebieden. Beide locaties zijn zo gek nog niet. Bewoners en forenzen zullen, bij goede tarieven, de weg daarheen snel vinden.

Geld verdienen

Wie weet zien we hier – voor het eerst? – een poging van een telco geld te verdienen buiten de eigen corebusiness die echt kans van slagen heeft. Als dat zo is dan zullen er vanzelf meer spelers met kennis van glasvezel komen die hier een graantje van willen meepikken. Daar is verder niets mis mee, mogelijk is zelfs dat in Nederland aanbieders van communicatie infra een actievere rol gaan vervullen bij laadpalen.

Mobiele versie afsluiten