Kwartaalbericht Backblaze laat vreemde backup ontwikkeling zien

Backblaze is een bekende naam in het backup en storage landschap. Dat komt vooral omdat het bedrijf sinds de start veel communiceert over harde schijven. Omdat het sinds enige jaren beursgenoteerd is moet het ook communiceren over de B2B en B2C omzet. Bij de laatste kwartaalcijfers valt daar iets op.

backblazeOm de business van Backblaze te kunnen begrijpen is het nodig onderscheid te maken tussen twee soorten opslag. Er is opslag waarbij een directe kopie van data wordt geüpload naar de servers van het bedrijf. Dat kan een handmatige actie zijn, iets dat gescheduled is en het kan ook synchronisatie proces zijn. Door deze vorm van wegschrijven ontstaat data die in de regel voor langere tijd met rust wordt gelaten (lauw of koud). De tweede soort opslag gaat eerder om data die nog regelmatig gebruikt wordt, warme data dus. Backblaze heeft daarvoor de term B2 cloud storage en dat is een variant op het S3 verhaal van een concurrent.

Groei

De omzet van het bedrijf, dat overigens nog nooit winst heeft gemaakt, vertoont een eigenaardig beeld. De cloudopslag groei nog steeds als kool, met 31 procent op jaarbasis om precies te zijn. Die andere opslag, de backup dienst valt terug naar 4 procent.

Lage churn

Het verschil tussen deze twee is te groot om genegeerd te worden. Het bedrijf noemt zelfs als mogelijke verklaring dat klanten vaker kiezen voor een jaarcontract van op dit moment $99 dan voor 12 opvolgende maandcontracten val elk $9. Die verklaring kan kloppen, want de retentiecijfers zijn amper veranderd. Het aantal klanten is niet afgenomen, wat ook een reden voor de abrupte afvlakking van de groei zou kunnen zijn.

Verandert de markt?

Er is echter nog een verklaring mogelijk. Wat we hier zien kan namelijk ook aantonen dat de markt op een paar vlakken verandert.

Kortom: wat een gewoon en redelijk saai overzicht van kwartaalcijfers lijkt is dat mogelijk niet. Het signaal dat Backblaze over trends van de gewone, conventionele backup afgeeft is iets om te onthouden.

Mobiele versie afsluiten