“Kwart minder omzet met enterprise SSD’s”

Wat zien we over het hoofd?

Als we de berichten mogen geloven dan is de omzet van SSD’s voor de enterprise markt in het laatste kwartaal van 2022 met een kwart teruggevallen. Die terugval bevestigt dus dat er echt wel iets aan de hand is. Maar er zijn twee punten om rekening mee te houden.

Omzet en aantallen

ssdAls er een kwart minder enterprise-omzet, in vergelijking met het voorgaande kwartaal, wordt geboekt ligt het voor de hand dat er minder zijn verkocht. Lagere aantallen dus. Die gedachte is logisch, maar niet per se correct.

Het persbericht heeft namelijk een beperkte kijk op de markt. Dat staat wel in het bericht, maar de lezer kan dat makkelijk over het hoofd zien. Wat men vergelijkt gaat uitsluitend over de verkopen van zes fabrikanten aan OEM server makers. Die zes hebben het hoofdkantoor buiten China. In dat land worden ook onderdelen voor SSD’s gemaakt en complete SSD’s door fabrieken die alleen de binnenlandse markt bedienen. Wat er bij die aanbieders gebeurt is onbekend, ze hebben ook redenen zwijgzaam te zijn. Daardoor blijft ook onduidelijk hoe de Chinese binnenlandse markt zich ontwikkelt.

Omzet is niet prijs

Dat een deel van de markt onder de radar blijft is het eerste punt om rekening mee te houden. Het andere punt is dat dit soort persberichten uitsluitend de omzet noemt en daarvan afgeleid de marktaandelen. Omzet zegt niets over de gehanteerde prijzen.

Kortom, minder omzet voor SSD’s zegt iets, maar nadrukkelijk niet alles. Dat de markt onder druk staat klopt. Maar op basis van dit soort persberichten wordt niet geheel duidelijk in welke landen, sectoren en voor welke productgroepen.

Mobiele versie afsluiten