KPN verbetert aanbod voor toegang tot open glasvezelnetwerk

KPN wil de voorwaarden en tarieven voor toegang tot zijn open glasvezelnetwerken verbeteren voor wholesale-afnemers. Het aanbod zou daardoor moeten gelden voor een periode van acht jaar.

KPN

De ACM is hierover schriftelijk geïnformeerd en verzocht de nieuwe voorwaarden en tarieven bindend te verklaren. De toezichthouder zegt in een persbericht dat het in deze voorstellen een betekenisvolle stap ziet voor de telecommarkt en overweegt dan ook deze bindend te verklaren.

Snel internet voor iedereen

KPN zegt hiermee mogelijk te maken dat snel internet tegen een toegankelijke prijs binnen bereik blijft van alle Nederlanders. Bovendien wil KPN mogelijke mededingingsrisico’s voorkomen, die de ACM ziet. Voor KPN en alle marktpartijen ontstaat met dit aanbod dus zekerheid voor de lange termijn. Dat is belangrijk om glasvezel in het huidige tempo te kunnen blijven uitrollen. Het verbeterde aanbod is voorwaardelijk aan een bindend verklaring van de ACM op basis van artikel 12h van de Instellingswet ACM. Daarbij vindt een brede marktconsultatie plaats.

Voor bestaande en nieuwe glasvezelnetwerken

De voorgestelde voorwaarden en tarieven gelden zowel voor bestaande als nieuw uit te rollen glasvezelnetwerken. De bestaande netwerken (ODF-footprint van circa 3 miljoen adressen), waarbij elk adres zijn eigen glasvezel van de meterkast naar de centrale heeft en waarbij afnemers ook zelf in apparatuur kunnen investeren, zijn inmiddels in een volwassen levensfase. Om die reden wordt het aanbod vereenvoudigd naar één landelijk tarief. De ODF-lijnprijs voor wholesale-afnemers daalt hierdoor met ruim 10 procent (van 18,56 euro naar 16,56 euro).

Bron: KPN

Mobiele versie afsluiten