KPN test duurzamere glasvezelbekabeling

Glasvezel

KPN start in september met een proef met de aanleg van een glasvezelnetwerk vervaardigd van 90 procent gerecycled plastic. Voor de fabricage van de buis waar de glasvezelkabel in gaat is dan nog maar 10 procent nieuw plastic nodig. KPN is naar eigen zeggen het eerste telecombedrijf in Europa dat hiermee experimenteert.

De aanleg is volgens KPN duurzamer door het gebruik van een 4,5 mm kabel in een 10 mm buis in plaats van de conventionele 6 mm kabel in een 14 mm buis. Hierdoor wordt het volume aan gebruikte plastics met circa 50 procent teruggebracht. Omdat de kabel en buis ook dunner zijn, past er meer van op een haspel. Hierdoor neemt het aantal houten haspels af met 70 procent. Dat betekent dat er circa zes volle vrachttransporten minder nodig zijn om de geselecteerde 11.000 aansluitingen te realiseren. Per aansluiting komt dat neer op een besparing die te vergelijken valt met 760 plastic draagtassen.

Deze innovatie is ontwikkeld en wordt getest in samenwerking met partners Allinq, Van Gelder Telecom, Prysmian Group en VolkerWessels Telecom. Het gaat om een proef in Buitenpost (Friesland) en Nijmegen Dukenburg. Bij positief resultaat wordt de innovatie vrijgegeven voor meer glasvezelprojecten van KPN.

Ambitie

KPN heeft de ambitie om eind 2021 meer dan 40 procent van de Nederlandse huishoudens van glasvezel te voorzien. Nu zijn ongeveer 2,6 miljoen huishoudens (32 procent) aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN. Dat doet KPN door zelf op grote schaal glasvezelnetwerken aan te leggen en waar mogelijk samen te werken met partijen die ook willen aanleggen.

Bron: KPN

Mobiele versie afsluiten