KPN stapt over op snellere XGS-PON-techniek

KPN gebruikt vanaf oktober de XGS-PON-techniek in zijn glasvezelnetwerk. XGS staat voor tien (X), Gigabit (G) en Symmetrisch (S). Hierdoor zijn straks hogere snelheden mogelijk dan met de GPON-techniek die KPN nu gebruikt.

KPN startte van de zomer met veldproeven in het Gelderse Scherpenzeel en in Hengelo. De ervaringen met deze proeven zijn volgens de provider positief. Daarom wordt XGS-PON de standaard voor bestaande GPON-netwerken en nieuw aan te leggen glasvezelnetwerken.

10 Gigabit symmetrisch

XGS-PON biedt snelheden tot zo’n 10 Gbps symmetrisch. Met het huidige GPON is de hoogst haalbare snelheid 2,5 Gbps downstream en 1,25 Gbps upstream. Voor 2018 paste KPN de zogenoemde Point-to-Point techniek toe in zijn glasvezelnetwerk. Hierop zijn snelheden mogelijk tot maximaal 1 Gbps up en down.

Ready for the future

“Met XGS-PON is het netwerk van KPN ready for the future”, zegt Babak Fouladi, Chief Digital en Technology Officer bij KPN en lid van de Raad van Bestuur. “Het ondersteunt de hogere snelheden die we de komende jaren aan onze klanten willen gaan aanbieden. Het betekent dat zij een technologie in huis krijgen waarmee op termijn snelheden tot wel 10 Gbps kunnen worden aangeboden. Zowel in down- als upstream, aangezien deze gelijk zijn met XGS-PON. In de toekomst kan de techniek doorgroeien naar de volgende PON-technologie waarmee de capaciteit kan worden vergroot naar 25 Gbps of nog hoger.”

Bron: KPN

Mobiele versie afsluiten