KPMG ziet hybrid cloud als winnaar uit Covid-19 crisis komen

ontwikkeling bij enterprises die ook het MKB raakt

KPMG-enterprise-rebootKPMG en HFS Research hebben de afgelopen periode bij de grootste ondernemingen nagevraagd wat de Covid-19 crisis voor de IT en het gebruik van multi, hybrid en ander cloud opties betekent. De bovenkant van de markt ziet in meerderheid hybride cloud oplossingen als het antwoord voor de komende periode.

Bovenkant van de markt

De publicatie is 36 pagina’s (PDF) en duidelijk bedoeld voor de bovenkant van de markt. Dat is immers de groep bedrijven die voor het onderzoek in de periode maart – juni is benaderd. Om precies te zijn gaat het om bedrijven uit negen landen met een omzet van meer dan $1 miljard. Er zijn ook Nederlandse bedrijven die input hebben geleverd.

Abstracte begrippen

De eerste resultaten in het onderzoek zijn vrij abstract. 57 procent zegt dat “overnight” de prioriteiten van de bedrijven zijn veranderd. Overal staat nu overleven de eerste plaats. Er wordt niet bijgezegd wat eerder de topprioriteit was. Op meerdere plekken staat ook dat “emerging technologies” nu opeens heel belangrijk zijn. Dat is een breed en abstract begrip, waarmee ook zaken als AI, blockchain, multi en hybrid cloud worden bedoeld.

Andere reden voor cloud

De aandacht voor cloud wordt gelukkig duidelijk uitgelegd. Voor de uitbraak van Covid-19 zagen de meeste bedrijven zowel de multi als de hybrid cloud primair als een manier om kosten te besparen. Dat cloud niet per definitie tot lagere kosten leidt is in dit onderzoek niet verder uitgewerkt. Wat wel wordt beschreven is de andere prioriteit. Beide cloud vormen, en hybride daarbij meer dan multi, worden volgens KPMG nu op de eerste plaats gezien als een zeer belangrijke voorwaarde om te kunnen overleven.

De verschuiving in de voorkeur is daarbij echt heel groot en gaat op voor alle negen sectoren die bij het onderzoek zijn betrokken.

Maar het MKB en de security dan?

De bevindingen van KPMG en Research en de voorkeur voor hybrid cloud om te kunnen overleven zijn interessant. Ze lijken op het eerste gezicht voor alles dat geen enterprise is niet zo relevant. Toch zijn er twee punten die ook voor het MKB en andere (mogelijke) cloud gebruikers en hun leveranciers belangrijk zijn. Het eerste is dat een verschuiving in het IT gebruik van enterprises consequenties kan hebben voor de toeleveranciers en andere zakenpartners die eerder MKB omvang hebben.

Het andere punt is dat het rapport geen aandacht besteed aan de security issues. Elke cloud kan veilig zijn, maar dan moeten er wel heldere en goede afspraken zijn. Naar aanleiding van de explosieve groei van cloud gebruik de afgelopen maanden heeft de CSA daar een goed leesbaar stuk gepubliceerd. De risico’s en gemaakte fouten tijdens dat proces staan daar beschreven. Dat artikel vormt daarmee een zinnige aanvulling op het KPMG stuk.

Mobiele versie afsluiten