KPMG gooit steen in het water: klimaat wordt factor bij rapportages

Een paar dagen voor New York deels onder water kwam te staan kondigde KPMG een webinar over het klimaat aan. De boodschap was bedoeld voor de Amerikaanse markt. Dat er een link met de Europese markt is spreekt voor zich.

Klimaat binnen ESG

Volgens de adviseurs en accountants zijn er twee redenen waarom het onderwerp op de agenda moet staan. De eerste is heeft te maken met de ESG (Environmental, Social en Governance) regels. In ieder geval beursgenoteerde bedrijven moeten kunnen aangeven wat zijn doen op die drie punten. Dat Enviroment ondertussen meer tekst verdient dan een melding over het planten van een paar bomen langs het bedrijfsparkeerterrein mag wel duidelijk zijn.

Maar hoeveel verder moeten bedrijven gaan. Kunnen zij leveranciers op dat punt iets eisen opleggen? Dat de IT sector hier mee te maken gaat krijgen spreekt voor zich. We zien dat overigens ook al in Nederland gebeuren. De publieke sector kan en moet inmiddels heel gericht sturen bij aanbestedingen op meer duurzaamheid in de keten van leveranciers.

Klimaat en risico’s

Er is nog een tweede reden waarom KPMG het punt klimaat op de agenda zet. Men gaat nu voor het eerst concreet in op de vraag welke klimaatveranderingen impact hebben op het bedrijfsleven. Bekende risico’s moeten namelijk op kwartaalbasis worden gerapporteerd. Inclusief de maatregelen om die het hoofd te bieden.

De contouren van de noodzakelijke maatregelen beginnen daarbij al duidelijk te worden. Na orkaan Katrina durfde niemand het nog te zeggen, na de laatste overlast in New Orleans en New York is dat anders. Bedrijven geven inmiddels aan de plek waar ze staan te heroverwegen. De kans op schade en uitval van productie is te groot. Minstens zo erg is dat ze de verzekeringspremies de lucht in schieten en dat rapportages naar de beurs en aandeelhouders clausules bevatten die tot afschrikken. Het niet benoemen van dit soort risico’s staat gelijk aan misleiding van de beurs en aandeelhouders.

Datacenters

KPMG signaleert met het webinar over klimaat dus iets met grote impact. De melding is gericht op de Amerikaanse markt. Het is een illusie te denken dat het aan die kant van de oceaan zal blijven. Amerikaanse bedrijven moeten namelijk ook rapporteren over alle bekende risico’s voor de buitenlandse vestigingen. Reken maar dat er dus weer meer vragen gaan komen over datacenters die onder het NAP staan of dicht bij de grote rivieren staan.

Mobiele versie afsluiten