Koop VMware door Broadcom is geen gelopen race

Broadcom wil voor $61 miljard VMware overnemen en heeft daarvoor toestemming nodig van alle toezichthouders. Dat is bij elke grotere overname verplicht en dat proces is in dit geval onvoorspelbaar. Daarom is de deal alles behalve een gelopen race.

Procedure

broadcomHet aanmelden van de intentie een grotere overname of fusie is verplicht. In Nederland moet dat gebeuren bij de ACM. Elke combinatie met een wereldwijde omzet van meer dan 150 miljoen Euro en een omzet in Nederland van meer dan 30 miljoen Euro moet de ACM over het voornemen informeren. De lat ligt dus niet zo laag dat elke bakker of MSP die zijn concurrent overneemt dat moet melden.

De normale procedure is dat de ACM kijkt of de machtsconcentratie niet te veel toeneemt en er een soort van monopolie gaat ontstaan. Daarvoor zijn verschillende rekenmodellen en men heeft natuurlijk behoorlijk wat ervaring. Als er geen vuiltje aan de lucht is kan er binnen een paar weken witte rook zijn. Dan mag de deal verder ingang worden gezet.

Als ACM meer onderzoek wil doen, dan kan het proces weken tot maanden duren. Bij dat onderzoek kan ook contact worden opgenomen met concurrenten en afnemers (klanten) van de bedrijven die samen willen gaan. Zolang dat proces loopt mogen er geen onomkeerbare acties door de twee beoogde partners worden ondernomen. De stappen die ACM doorloopt zijn in alle EU lidstaten gelijk. Als “Brussel” zelf een grote deal wil beoordelen gebeurt dat eigenlijk ook op die manier.

Brussel

Brussel heeft nu volgens een paar kranten aangegeven een grondiger onderzoek te starten naar de mogelijke deal tussen Broadcom en VMware. Dat komt niet alleen omdat dit een behoorlijk omvangrijke deal is. Volgens onder andere de FT zijn er afnemers van VMware die zich al bij de EC hebben gemeld met bezwaren tegen de deal. Dat is toegestaan, maar tegelijk ook wel een serieuze indicatie dat er onrust in de markt is.

Die onrust lijkt gevoed te worden door de reputatie van Broadcom als vernemende partij. CA en Symantec waren sterke namen, maar sinds de overname is daar weinig meer van over. Waarschijnlijk is dat waarvoor bestaande afnemers de EC willen waarschuwen. Plus het feit dat het opdrijven van de prijzen de hele keten tot en met de eindklanten benadeeld.

Rechtvaardiging

Dat tegen Broadcom in Washington een procedure loopt wegens monopolistisch gedrag en voor het zelfde vergrijp al eerder boetes zijn opgelegd is uiteraard in Brussel ook bekend. Alleen dat rechtvaardigt al een grondiger onderzoek.

Kortom de deal die volgens de partijen binnen twee weken in kannen en kruiken zat is alles behalve een gelopen race. Broadcom zal menig bezoek aan de EC moeten afleggen. VMware kan weinig nieuwe activiteiten ontplooien.

Mobiele versie afsluiten