Kleine datacenters hebben een toekomst

en dat komt door een disruptieve ontwikkeling

google-datacentersDe vragen of kleinere datacenters een toekomst hebben en wat die dan is zijn bestaan al jaren. De antwoorden zijn de laatste jaren amper veranderd. De aanbieders van de giga datacenters schudden het hoofd. De kleinere spelers hebben vanzelfsprekend een ander antwoord paraat.

Ontbrekende vragen

Het zijn voorspelbare reacties die op de vragen volgen. Wat ook nog steeds opvalt is dat iedereen met een grote boog om een paar vragen heen gaat die nooit vooraf worden gesteld. En dat terwijl die bepalend zijn voor de antwoorden.

De eerste ontbrekende vraag is wat de definitie is van voor groot en klein als het gaat over datacenters. Aantal racks of vloeroppervlak zijn harde eenheden, maar wat is daar het omslagpunt tussen klein en groot. Men kan zich ook afvragen of ze doorslaggevend mogen zijn als datacenter efficiency in de vorm van meer compute power per oppervlak eenheid nog steeds toeneemt? Als je ziet wat de maximale capaciteit van 1 rack is en dat vergelijkt met 10 jaar geleden de norm was, dan is de conclusie dat weinig ruimte niet perse een hindernis hoeft te zijn om uiteenlopende vragen uit een regio vanuit een betrekkelijk klein gebouw te kunnen faciliteren. Dus wat is dan nog het belang tussen het koesteren van bepaalde claims.

Een andere vraag die te weinig wordt gesteld gaat over doelgroepen. Een datacenter in de VS dat zich richt op SME’s heeft daarmee een duidelijke doelgroep in het vizier. We zien nog steeds dat die definitie klakkeloos wordt overgenomen voor de activiteiten buiten de VS. Zinvol is dat niet. Een SME volgens de gangbare Amerikaanse definitie kan tot 2x zo groot als een MKB volgens de EU definitie.

En als we het toch over size van de klanten hebben: de ontwikkelingen rond start-ups, dev-ops en everything cloud illustreert op een andere manier dat de definitie van doelgroep op de schop kan. Het aantal medewerkers van de klant is niet meer bepalend, laat staan doorslaggevend.

Edge is disruptive

Terwijl het dus al lastig genoeg is scherp te krijgen wat de echte voor- en nadelen zijn van grotere en kleinere datacenters is de Edge op het toneel verschenen. Hierdoor zijn veel aannames en uitgangspunten niet meer valide.

We weten inmiddels dat Edge zal leiden tot een heel nieuw soort van datacenter. Datacenters van het formaat halve zeecontainer zijn in meerdere opzichten disruptive. Edge betekent nieuwe markten en doelgroepen. Het betekent ook dat bestaande door marketing en commercie aangebrachte verschillen tussen klein en groot niet meer valide zijn. Sterker nog Edge als synoniem voor klein datacenter wordt nu al gepositioneerd als onmisbaar in de nabije toekomst.

Mobiele versie afsluiten