Keuzecriteria voor een edge datacenter

Voor de term edge datacenter bestaan meerdere definities. Het voorbeeld dat voor sommige Amerikanen Nederland een edge op de datacenter wereldkaart is kennen we allemaal. Wat de potentiële gebruikers van een edge datacenter verwachten is dan weer minder bekend. Een Amerikaanse enquête uit 2020 geeft inzichten.

US-signal-edge-datacenterUS Signal, met  datacenters in het noorden van de VS, heeft begin vorig jaar een extern bureau gevraagd uit te vinden te doen naar de wensen en verwachtingen over edge datacenters. Het is goed om vooraf duidelijk te hebben dat het hier gaat om onderzoek in een land waar fysieke afstanden tussen datacenters van 500 kilometer en meer geen uitzondering zijn. De afstand tussen een “normaal” en een edge datacenter kan dus ook groter zijn dan de afstand tussen Groningen en Maastricht. Ook moeten we onthouden dat de antwoorden al een jaar oud zijn.

Dat 22% van de 110 personen die de enquête hebben ingevuld aangeeft dat de fysieke afstand tussen de eigen omgeving en die van de “third-party edge data center provider” belangrijk is heeft kan dus betrekking hebben op afstanden en reistijden die in Nederland niet opgaan. Desondanks is die score tamelijk laag.

Inzet

Veel relevanter voor de Nederlandse context is het antwoord op de vraag waarvoor men een third-party edge datacenter gebruikt. Maar liefst 75% geeft aan dat back-ups en DR de belangrijkste redenen zijn. Dat is meer dan de groep die aangeeft (69%) het edge datacenter te gebruiken als cloudoprit, het koppelpunt voor een hyperscaler. Nabijheid van de belangrijke data vanwege regelgeving speelt er veel minder een rol.

Ervaring

46% van de groep maakt al 1 en 5 jaar gebruik van third party edge dc aanbod. Dat is echt opvallend, helemaal als naar de groep 2-5 jaar wordt gekeken (22%). De term edge datacenter is namelijk nog niet zo lang in gebruik. Dit antwoord en het voorgaande laat zien dat voor de Amerikaanse markt het begrip edge datacenter staat voor diensten die we allemaal al veel langer kennen, aanbieden en gebruiken.

De keuzecriteria zijn daarom weinig verrassend, omdat ze amper afwijken van wat voor “gewone” datacenters geldt. Men kijkt naar de kosten, de stroomprijzen en de kwaliteit. Enige verschil is dat het gebruik van de twee soorten verschilt. Edge locaties moeten primair voldoen aan de eisen van back-ups, DR en BC. “Hosting” en rekencapaciteit zijn criteria waar men (volgens dit onderzoek dan) op let bij de gewone datacenters.

De resultaten van de enquête zijn hier (PDF) de downloaden

 

Mobiele versie afsluiten