Keurmerk Refurbished verdient steun

De algemene tevredenheid en merktrouw zijn bij Apple het hoogst. Op de zakelijke markt domineert Apple. Onder de Nederlandse jeugd belt 52 procent met een iPhone. Ook het feit dat Apple met zijn iOS maar liefst vijf tot zes jaar ondersteuning biedt, is superieur. Alleen die prijzen van Apple devices zijn (helaas) ook superieur hoog. Al het voorgaande bij elkaar zijn de redenen waarom er een inmiddels grote Apple refurbished markt is ontstaan.

De coronacrisis helpt ook een beetje. De verkoop van nieuwe, dure smartphones daalt dit jaar tussen de 25 en 40 procent. Refurbished groeit onverminderd door.

Jan-Willem is een ras-ondernemer, oud-eigenaar van SpaarSelect en Into Telecom. Na serieuze hartproblemen, besloot hij alleen nog te ondernemen als hij daarmee een positieve bijdrage kan leveren aan de wereld. In vier jaar tijd wist hij Forza Refurbhised op te bouwen tot nummer één Apple refurbished in de Benelux.

Er wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar de Apple refurbished-markt. Daaruit blijkt dat men op de eerste, tweede en derde plaats hiervoor kiest om de prijs. Het prijsvoordeel ten opzichte van Apple nieuw varieert tussen de 20 en 60 procent. Tweederde van de Nederlanders staat dan ook open voor Apple refurbished. Op grote afstand van de factor prijs wordt ook duurzaamheid als argument genoemd. Klanten kijken dus eerst en vooral naar hun eigen portemonnee. Toch moet dit tweede argument niet onderschat worden. Want iedere iPhone die een tweede leven krijgt, hoeft niet opnieuw te worden geproduceerd. Dan hebben we het dus over: energiebesparing, vermindering uitstoot broeikasgassen, materiaalbesparing, minder gebruik schaarse delfstoffen, vermindering gevaarlijk afval, vermindering toxische stoffen etc.

Slechts één iPhone

Voor de productie van slechts één iPhone zijn onder meer de volgende grondstoffen nodig: 34 kilo erts, 100 liter water en 20,5 gram cyanide. Dit uiterst giftige goedje wordt gebruikt om de voor een smartphone benodigde 0,2 gram goud uit gouderts te halen. Het hergebruik van een iPhone levert per saldo een besparing op van 55,5 kilogram CO2.

Uit dezelfde onderzoeken weten we dat er één majeure reden is dat respondenten aarzelen om voor (Apple) refurbished te kiezen en dat is de angst voor mogelijke defecten. En dat is ook niet onterecht. De markt wordt overspoeld door cowboys die rotzooi aanbieden, veelal geïmporteerd uit China. Zij zorgen ervoor dat refurbished nog een beetje een smoezelige naam heeft.

Investeren in kwaliteit

Maar, er zijn ook aanbieders die wél aanzienlijk investeren in kwaliteit. Zij hebben zich verenigd in het Keurmerk Refurbished onder auspiciën van Techniek Nederland. De leden van het Keurmerk dienen te voldoen aan strenge kwalitatieve eisen van de TUV (wereldwijd keuringsinstituut). De financiële gezondheid van de leden wordt geaudit door kredietverzekeraar EDR / DAS. Daarnaast biedt het Keurmerk standaard twee jaar garantie. Niet alleen op het device, maar ook op de batterij en de accessoires. Per saldo aanzienlijk meer garantie dan Apple zelf biedt. Het Keurmerk Refurbished levert dus niet alleen significant kostenvoordeel, maar ook kwaliteit én draagt bij aan duurzaamheids- en circulariteitdoelstellingen van de overheid. In dat kader vragen wij de Nederlandse politiek om steun voor onze zaak.

Mobiele versie afsluiten