Kaseya koopt Datto – over consolidatie op de MSP markt gesproken

Kaseya maakte maandagmiddag Nederlandse tijd bekend een bod van $6,2 miljard te hebben uitgebracht op alle uitstaande aandelen Datto. Daarmee houdt een bedrijf op te bestaan dat in Nederland nog steeds bekend is als de koper van Autotask.

Nederland

KaseyaIn de Nederlandse MSP markt zijn zowel Autotask als Datto nog steeds twee sterke merknamen. Er is ook sprake van een echte community van gebruikers. Het helpt te verklaren waarom de Nederlandse markt voor Datto altijd zeer belangrijk is geweest. Op de Internationale congressen van Datto was de Nederlandse delegatie altijd opvallend groot en ook actief.

Grote events zijn er de laatste twee jaar natuurlijk niet meer geweest. Of ze er nu nog komen is nog maar de vraag. Want met de overname van Datto door Kaseya zal er ongetwijfeld het nodige veranderden.

Beursgang Datto

Die overname is wellicht een verrassing voor wie naar de producten en reputaties van de twee bedrijven kijkt. Vanuit beleggersoptiek is de stap meer dan logisch. De beursgang van Datto in het najaar van 2020 was geen teken van sterkte. Alles wees toen al op het voorsorteren voor een andere extt voor de grootaandeelhouders.

De exit is er nu dus in de vorm van een overname van Kaseya. Dat bedrijf kan de back-up diensten van Datto goed gebruiken, want iets dergelijks ontbreekt in het eigen portfolio. Kaseya maakt ook tooling voor MSP’s. Op dat punt is er enige overlap met de voormalige Autotask diensten. Twee gelijkwaardige diensten onder een vlag is onlogisch. Daar gaat dus waarschijnlijk wat veranderen. Dat in het persbericht van de overname wordt gerept over het handhaven van de merken is alles behalve een keiharde garantie voor de langere termijn.

Consolidatie

Wat er in ieder geval verandert is de hele markt voor MSP software. Solarwinds bestaat nog, maar heeft de MSP tak onder een andere naam naar de beurs gebracht. Kaseya heeft schijnbaar geld genoeg om een gedeeltelijke concurrent uit de markt te halen. De kaarten van de grote aanbieders zijn geschud. De consolidatie voor dit soort MSP diensten zal nu opschuiven naar de kleinere software aanbieders.

Mobiele versie afsluiten