Jeroen Karel: “Q data solutions is klaar voor volgende fase”

Jeroen Karel - Q data solutions 2024Hoewel Q data solutions pas in 2021 is gestart, groeit het bedrijf nu zo hard dat een stap naar de volgende fase realiteit is. Dit betekent dat er in Den Bosch een nieuw en groter pand wordt betrokken en dat het personeelsbestand gaat groeien.

Het aantal partners zal zich verder ontwikkelen, tot ruim 100 eind dit jaar. We spreken founder en Managing Director Jeroen Karel in de brasserie van zijn nieuwe locatie.

Drie jaar

“Q data solutions zit in zijn derde jaar na de oprichting”, begint Jeroen. “In deze periode hebben we al heel veel bereikt. Daar zijn we enorm trots op. Toen we in 2021 als startup begonnen, hadden we een heldere visie. We wilden een Serviceprovider naar de markt brengen die is gespecialiseerd in 4G- en 5G-connectiviteit middels een servicegerichte en persoonlijke benadering. Wij kiezen ervoor kwalitatief hoogwaardige diensten en producten in de markt te zetten.”

“Door sterke leveranciers aan ons te binden, bouwen een mooie en bijzondere propositie voor zakelijke 5G-dataverbindingen, en faciliteren daarmee onze partners. Zij kunnen met die service maatwerk leveren aan hun klanten.”

Een flinke schare telecom- en ICT-partners gebruikt inmiddels het solide businessmodel van Q data solutions om de eigen klanten te voorzien van hardware en connectiviteit. Bij dit resellermodel bepaalt de partner zelf welke diensten hij voor zijn klanten bouwt en hoe de branding er uitziet. Ook de facturatie hebben zij helemaal zelf in de hand. Desgewenst bouwt Q data solutions een koppeling met een bestaand (billing)platform van de partner middels een API-koppeling, geeft Jeroen aan. “Wij leveren stabiele 5G datadiensten als bouwsteen aan onze partners.”

De partner is de eigenaar van de eindgebruikersdienst en de contractbeheerder voor eindgebruikers. Partners zorgen voor de eerstelijns support, Q data solutions is ingericht op de tweedelijns ondersteuning, aldus Jeroen. “Wij helpen onze partners om zo succesvol mogelijk te zijn met de diensten voor hun klanten.”

Wat is er uniek?

Mobiele dataverbindingen zijn in principe overal verkrijgbaar. Een mobiele telefoon kan als hotspot worden gebruikt, of je kunt een losse dongel aanschaffen. De oplossing van Q data solutions reikt verder dan dat, stelt Jeroen. “We maken gebruik van het mobiele 5G-netwerk van Odido, dat is de operator waar we onze directe koppeling mee hebben gebouwd. Vanuit Odido hebben wij een breedband dataverbinding naar onze infrastructuur.”

Er is een IPsec-koppeling gebouwd op basis van premium hardware (Cisco, Juniper, Fortinet) tussen de Nederlandse datacenters en het mobiele datanetwerk van Odido. Q data solutions routeert het dataverkeer over het eigen redundante IP-netwerk.

“Wij sluiten onze partners aan via eigen subnetten met vaste IP4-adressen”, zegt Jeroen. “Zo’n vast IPv4-adres is voor zakelijke gebruikers van groot belang. Dankzij dat vaste IP-adres zijn alle aansluitingen routeerbaar, iets dat een standaard mobiele verbinding niet kan bieden. Hierdoor wordt het mogelijk om   en VPNs in te stellen op klantlocatie.”

Met eigen portal

De zakelijke partners van Q data solutions ontvangen een of meerdere accounts voor de partnerportal, dat geheel in eigen beheer is gebouwd en volgens Jeroen nog steeds wordt doorontwikkeld. “Onze eigen developers zijn in staat om optimaal in te spelen op de wensen vanuit de markt. Zo hebben we recent 2FA en notificaties toegevoegd. Daarmee kunnen onze partners nog veiliger zaken met ons doen. We hebben security hoog in het vaandel staan. Op dit moment staan er voor later dit jaar weer een aantal releases gepland.”

“Onze partners nemen veelal hoogvolume pooled data af, verdeeld over verschillende klanten. Daarmee kunnen zij hun klanten voorzien in hun wensen en behoeften. Er is in realtime te zien hoeveel data wordt verbruikt en of dat binnen de datapool blijft. Partners ontvangen in hun (support)mailbox de melding waarop zij kunnen acteren. Zo worden onvoorziene kosten voorkomen.”

Schaalvergroting

Mobiele 5G-data heeft een aantal belangrijke toepassingen. Voor Q data solutions ligt de focus op 5G back-up voor routers die beschermd moeten worden tegen tijdelijke storingen, primair internet voor plaatsen waar vast internet geen optie is, tijdelijk internet op bijvoorbeeld bouwplaatsen, en SD-WAN verbindingen. De SD-WAN oplossing is een unieke combinatie van een vaste verbinding en een additionele mobiele verbinding, die invalt bij storingen op het vaste net. Dit garandeert servicecontinuïteit met het vaste IP-adres, dat vervolgens niet meer wijzigt. Daarmee is deze dienst heel betrouwbaar.

Met het portfolio compleet, de service stabiel, en de capaciteit ruim beschikbaar, is de tijd rijp voor schaalvergroting. Q data solutions gaat als organisatie de volgende fase in.

 

Meer weten over Q data solutions? Neem contact op met Managing Director Jeroen Karel via jeroen@Q-datasolutions.com, of bel 088 7080 900.

(dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine 2024 #01)

 

Mobiele versie afsluiten