IT Security: grote vraag en toch ontslagrondes

Het regent ontslagrondes bij IT security bedrijven in Amerika. Veel is daarover niet doorgedrongen tot de Nederlandse markt. ITchannelPRO stipt kort aan wat er aan de andere kant van de plas gebeurt.

Zeven bedrijven op een rij

kantoorAura, Automox, OneTrust, Deep Instinct, Cybereason, Lacework en nu dan IronNet. Zeven IT security bedrijven die de laatste weken hard aan de rem hebben getrokken. OneTrust neemt wat het aantal ontslagen betreft de eerste plaats in. Een kwart van het personeel moet daar weg. Bij de andere bedrijven is het tussen de tien en achttien procent.

Forse reducties in het personeelsbestand bij bedrijven die eigenlijk niets te klagen mogen hebben. IT security is immers hot. Iedereen wil zijn platformen tegen van alles en nog wat beschermen. De soorten en omvang van de overlast die buiten de deur gehouden moet worden neemt alleen maar toe. De schade doet dat helaas ook nog steeds.

Krappe arbeidsmarkt

Security is ook nog eens het terrein waar de vraag naar personeel absurd veel hoger is dan het aanbod. Tegen de achtergrond van een krappe arbeidsmarkt je grootste goed – kundig personeel – dumpen is vreemd. Je moet ver teruggaan in de tijd om iets vergelijkbaars te vinden.

Wat bij al deze bedrijven een rol speelt is dat de vraag minder hard groeit dan verwacht of zelfs stagneert. De diensten worden minder makkelijk verkocht, terwijl de organisaties zich juist voorbereidden op een hausse, want IT security is hot.

Externe funding

De laatste jaren is een groot aantal security bedrijven ontstaan, gefuseerd of uitgebreid. Externe funding heeft in bijna alle gevallen daar een grote rol gespeeld. De financiers beginnen nu zenuwachtig te worden. Ze zien de rentes toenemen, terwijl het rendement op de investeringen onder druk staat. Ook bij IT security bedrijven, want daar zijn we zeker in Amerika wel heel erg veel van.

Kwaliteit en imago

Lang niet al die bedrijven zijn succesvol en dat viel tot recent gewoon amper op. Ze werden zoals zo veel start-ups gekoesterd door de pers en konden dankzij de royale funding ook behoorlijk reclame maken. Nu is er opeens minder geld. De pers heeft ondertussen, net als de markt, door dat bij IT security kwaliteit belangrijker is dan imago. Tegen die achtergrond zijn ontslagrondes bij dit soort IT security bedrijven dus onvermijdelijk. Het is dan ook geen toeval dat er bij de meer gevestigde orde veel minder aan de hand is. Sterker nog, daar zitten partijen die vol interesse kijken naar de mogelijke pareltjes die voor ene habbekrats te koop zijn. De shake out is onvermijdelijk.

Mobiele versie afsluiten