IT, duurzaamheid en video meetings als laaghangend fruit

video meetingsEr wordt vaak geschreven dat IT gebruik de doelstellingen voor duurzaamheid in de weg staat, daarbij denken we zelden aan video meetings. Bijna niemand heeft namelijk tot nu toe de moeite genomen de impact daarvan in kaart te brengen. Waar het Borderstep Instituut en VCD vorige week mee zijn gekomen zal dan ook verbazen.

Problemen door stroomverbruik

Het verhaal over IT, milieu en duurzaamheid is bekend. IT bestaat bij de gratie van het gebruik van veel zeldzame grondstoffen, water en nog veel meer elektriciteit. Bij dat laatste valt op dat de devices die op kantoor en thuis staan steeds zuiniger worden. Brussel zorgt voor een minimaal stroomgebruik van beeldschermen, computers en printers als ze uit staan. Aan de andere kant van de lijn zijn er de datacenters. Daar wordt, ondanks de komst van zuinigere hardware en betere software, per saldo per jaar steeds meer stroom verbruikt. Waar dat toe leidt weet iedereen in de datacentersector. Amsterdam, de Haarlemmermeer en nu dus ook Frankfurt komen serieus in de problemen.

IT voor een lagere CO2 uitstoot

Stroomverbruik valt direct op, maar het is zeker niet het enige probleem. Stroomverbruik heeft te maken met (beperkte) aanbod, maar vooral met de CO2 uitstoot. IT leidt daarom tot meer CO2 uitstoot. Het kan echter ook bijdragen aan een lagere CO2 uitstoot.

Volgens het Borderstep Instituut zijn video meetings daar het laaghangend fruit. Iedereen is sinds begin 2020 overgestapt van fysieke vergaderingen naar online bijeenkomsten. Dat is een van de redenen waarom er minder files zijn. En minder files betekent ook minder CO2 uitstoot. De rekensom die men vervolgens is gaan maken heeft opgeleverd dat video meetings een serieuze bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Als alle bekende stroomverbruikers in de internetketen worden meegeteld is bij een reisafstand per deelnemer van meer dan 5 kilometer online beter voor het milieu dan fysiek bij elkaar komen. Natuurlijk zijn er de nodige variabelen. Communiceren over glasvezel vergt minder stroom dan koperkabel. Servers die in het eigen land staan zijn beter dan als al het verkeer naar of via China of Amerika loopt.

IT inzetten om de CO2 uitstoot per saldo te verlagen is mogelijk. Het is zelfs betrekkelijk makkelijk te doen en de meesten van ons doen dat inmiddels al vele maanden. Het is goed dat onderzoekers dit laaghangend fruit (want dat is het) onder de loep hebben genomen. Zo wordt tenminste, onderbouwd, een positieve kant van IT belicht.

Mobiele versie afsluiten