Is een videocamera meest voorkomende aanleiding voor AVG boete?

Door de boete voor Amazon is er nog meer aandacht voor de AVG en de overtredingen, direct valt op er met videocamera vaak iets mis gaat. Sterker nog, wie kijkt naar het aantal bekend gemaakte boetes in Europa ziet dat in bijna elk land al meerdere boetes aan de bezitters van videocamera’s zijn uitgedeeld.

video cameraVerwachting: boetes voor online bedrijven

Toen de AVG van kracht werd was de verwachting dat online bedrijven als eerste op forse boetes konden rekenen. Zij hebben immers data die makkelijk kan lekken. Een niet afgeschermde database of een gestolen laptop met klantgegevens, iedereen wist en weet dat zoiets veel voorkomt. En inderdaad zijn voor die soort fouten al snel boetes opgelegd. Dat er een link is tussen het aantal gelekte persoonsgegevens en de hoogte van een boete spreekt voor zich.

Praktijk: veel boetes voor offline gedrag

Nu we een aantal jaren verder zijn is het mogelijk een indeling te maken van het aantal boetes, de hoogte en het soort overtreding. Natuurlijk hebben de meest in het oog springende boetes vaak iets met “online” te maken. Dat zijn ook de boetes van bekende bedrijven.

Het gros van de boetes heeft echter geen betrekking op de top100 bedrijven. Wie daar beter naar kijkt ziet ook dat er kris kras door Europa heel veel boetes zijn opgelegd voor een type “offline gedrag” van kleinere en middelgrote bedrijven, instellingen en overheden.

Videocamera

Het klinkt vreemd, maar de aanwezigheid van een videocamera (systeem) is ongeveer de meest voorkomende reden voor een boete onder de AVG die in de categorie offline (*) hoort.

Wie de boetebesluiten uit België, Spanje, Italië, Zweden en al die andere landen leest kan maar tot een conclusie komen. Er wordt te weinig stilgestaan bij de wettelijke beperkingen die gelden voor het gebruiken van een camera. Het zijn daarbij nadrukkelijk niet altijd kleine ondernemers of particulieren die met een DHZ pakket de mist in gaan. Tal van overheden en grotere bedrijven zijn al beboet en die hebben installatie en onderhoud toch echt uitbesteed.

En Nederland

In het Europese overzicht van AVG boetes voor fout gebruik van videocamera ontbreekt Nederland en dat is raar. Het is onwaarschijnlijk dat hier alles goed gaat. Of er zijn over foute videocamerasystemen geen klachten of de toezichthouder reageert op dit soort overtredingen met een boze brief, waarna de fout snel wordt hersteld.

(*) Offline, want om de overtreding te begaan (iets registreren) is er namelijk op zich geen internetverbinding nodig.

Mobiele versie afsluiten