IoT security – het grootste gevaar zal je verbazen

Dat smart niet gelijk staat aan security is algemeen bekend, dat IoT heeft geleid tot botnets van ongekende omvang zal dat ook zijn. Maar welke smart devices vormen nu de grootste bedreiging? Die vraag is goed voor veel, deels amusante, antwoorden met voorbeelden. Volgens Bitdefender is de zwakste schakel echter de smart tv en dat is vast niet wat de lezer verwacht.

bitdefender.com f7db02b7bd07Bitdefender heeft het verhaal van smart tv’s uitgebreid beschreven in het “2023 IoT Security Landscape Report“. Wie wil kan het hier, zonder registratie, downloaden. Het verhaal komt er in het kort op neer dat het aantal smart tv toestellen niet hoog is, maar dat ze behoren tot de meest kwetsbare devices. Per doorsnee huishouden zullen er inderdaad meer smartphones zijn dit soort televisietoestellen. De boodschappen op het scherm van een smartphone vallen meer op en worden door ervaring sneller herkend dan een icoon op een tv scherm. Daarbij is het ook nog eens zo dat de makers van telefoontoestellen security updates moeten pushen. Doen ze dat niet dan hebben ze een aansprakelijkheidsprobleem en nog wat andere zaken. Gebruikers letten bij de aankoop van een device ook op de software versie, de gegarandeerde updates en dergelijke.

Dit alles speelt bij televisietoestellen met wifi of een ethernetpoort niet. Het gevolg is dan ook dat die toestellen vol met security gaten kunnen zitten waar cybercriminelen erg blij van worden. Het prijskaartje van een nieuw televisietoestel is dusdanig dat de consument niet snel geneigd is een toestel dat geen updates meer krijgt te vervangen (vreemd genoeg speelt aanschafprijs bij smartphones veel minder een rol).

Bovenstaande leidt tot twee percentages die verder voor zich spreken slimme televisie toestellen maken 5,4% van alle connected devices op huishoudniveau uit, maar ze vormen op dat niveau 54% van de bekende IoT kwetsbaarheden.

Mobiele versie afsluiten