Interxion Frankfurt: om de grootste campus in Europa komt geen hek

interxionRecent is gewezen op de enorme uitbreiding van Interxion in Frankfurt. Het bedrijf heeft alle grond waar het al gebruik van maakte gekocht, inclusief de aangrenzende stukken. Dat wordt de grootste aaneengesloten campus van Europa en een die een uitdaging wordt voor de security.

Interxion is al heel lang zeer dominant in Frankfurt. Dat het is overgenomen door Digital Realty brengt daarin geen verandering. Wat dat wel mogelijk maakt is dat het bedrijf de gehuurde grond en percelen kan kopen. Dat is dan ook gebeurd.

Mega complex

Wat er ook is gebeurd is dat de percelen aangrenzend aan de bestaande datacenters in Frankfurt zijn gekocht. Grond en gebouwen waren eerder deel van postorderaar Neckermann. Met de transactie krijgt Interxion een aaneengesloten gebied van 107.000 vierkante meter. Daar passen heel wat datacenters!  In totaal zal dat mega complex 180 Megawatt stroom nodig hebben. Dat moet met uitsluitend groene stroom gebeuren. Hoe dat geregeld gaat worden is nog niet helder, dat het een megaklus is spreekt voor zich.

Security

Wat ook een megaklus gaat worden is het terrein veilig te maken. Het is immers niet de bedoeling dat de gebouwen makkelijk te betreden zijn. Standaard is daarom om elk gecertificeerd datacenter een hek gebouwd. Dat moet ongewenste personen tegenhouden, of tenminste afremmen.

Als ergens een greenfield datacenter wordt neergezet is het makkelijk om die eerste security laag te optimaliseren. Bestaande gebouwen die tot datacenter worden omgebouwd kunnen wat dat betreft al een uitdaging zijn, helemaal als ze dicht op andere objecten staan. Dan kan de minimale afstand tussen hekwerk en buitenmuur niet altijd worden gerealiseerd.

In het geval van Interxion Frankfurt speelt dat laatste, maar ook nog iets dat nog complexer is. Een deel van de Neckermann  gebouwen is namelijk tot monument verklaard. Dat betekent ook dat er vrij zicht vanaf de straat moet zijn. Een muur of hek zijn niet toegestaan.

Acht jaar

Het zal een forse klus worden een passende oplossing voor de Frankfurt campus te verzinnen. Tot zover is het niet eerder voorgekomen dat iets dergelijks een rol speelde. Overigens heeft Interxion nog enige tijd de oplossing te vinden. De deal gaat namelijk uit van meerdere bouwfasen verspreid over acht jaar.

 

(foto: Neckermann gebouw van photoheuristic.info CC BY 2.0)

Mobiele versie afsluiten