Interxion en CyrusOne breiden fors uit in Frankfurt

terwijl ook daar de stroom schaars wordt

Kort na elkaar hebben Interxion en CyrusOne bekend gemaakt het bestaande datacenter aanbod in Frankfurt fors uit te breiden. Interxion heeft grond grenzend aan een bestaande locatie gekocht. CyrusOne heeft ruimte gevonden iets buiten de bekende hotspot aan de Hanauer Landstraße.

Snelst groeiend

Deze twee aankondigingen zullen de discussies over wat de snelst groeiende datacenter hotspots in Europa zijn weer aanwakkeren. De nieuwe locatie van CyrusOne zal goed zijn voor 17MW vermogen. Dat is niet eens zo veel, het terrein is dan ook maar 5.000 vierkante meter groot. Maar met de twee reeds operationele locaties en de derde die op dit moment gebouwd wordt in totaal mer dan 100MW vermogen afgenomen.

Interxion heeft in Frankfurt een ongekende slag geslagen. Het heeft de terreinen van de voormalige postorderaar Neckermann opgekocht. Dat is meer dan 100.000 vierkante meter. De omvang van de datacenterhallen die daar gebouwd gaan worden blijkt uit de afgegeven stroombehoefte. Voor de nieuwbouw is na oplevering en bij volledige verhuur 180MW nodig.

Met dit soort uitbreidingen en nieuwbouw groeit Frankfurt absurd snel. Vergeet daarbij niet dat dit “slechts” de aankondigingen van de laatste week zijn. Iron Mountain heeft een maand terug de pers geïnformeerd over de voortgang van de bouwplannen in dezelfde stad. Terwijl de nieuwbouw daar nog in de steigers staat is de volledige capaciteit van 27MW voor 10 jaar verhuurd.

Stilte in de FLAP

Het beeld dat ontstaat is dat de hyperscalers (Google en Azure voorop) er bewust voor kiezen buiten de FLAP te bouwen en uit te breiden. Warschau is daar een goed voorbeeld van. Binnen de vier FLAP gebieden is het on begrijpelijke redenen stil in Londen en Amsterdam. Wat er in Parijs gebeurt is schijnbaar op dit moment niet spannend genoeg om door de pers te worden opgepakt. Frankfurt lijkt daardoor de betere kaarten te hebben.

Dat wil nadrukkelijk niet zeggen dat in en rond die Duitse stad de groei onbeperkt kan doorgaan. Ook hier is sprake van een overvraag naar stroom door datacenters en toenemende politieke en ambtelijke zorgen. Te verwachten is dat de weerstand in de stadhuis van Frankfurt na de meldingen van Interxion en CyrusOne fors zal toenemen.

Mobiele versie afsluiten