Interview Peter Hoorn en Wilbert Hendriks van Sharp Benelux

The Future Workplace is Sharp

Sharp vestigt zich op de markt voor de hybride werkplek. Het bedrijf presenteerde zijn plannen medio mei tijdens een groot Europees live event. ITchannelPRO was aanwezig in Innstyle in Maarssen en sprak met Peter Hoorn en Wilbert Hendriks over The Future Workplace van Sharp.

Sharp Benelux Wilbert en PeterDe merknaam Sharp heeft voor velen de associatie met consumentenelektronica of MFP-producten. Dat gaat volgens Peter en Wilbert veranderen want het Japanse bedrijf komt na de zomer met een aanbod dat aansluit bij de zakelijke behoefte voor de hybride werkplek. “Deze stap past naadloos in de veranderende zakelijke behoefte waar we met Sharp op gaan inspelen”, begint managing director Peter Hoorn. Dit jaar viert Sharp zijn 50-jarig jubileum als producent van kopieer-en printsystemen. “Daarbij is hoge kwaliteit voor ons belangrijk. Tevens  hebben we onze supply chain op orde. De hoogwaardige producten vormen een geïntegreerd ecosysteem van producten en IT-services. Die combinatie is de koers die Sharp gaat varen. En hoewel Sharp in de Benelux veel zaken doet met eindklanten, zien we ook genoeg kansen in het partnerkanaal. Voor resellers heeft Sharp volgens Peter ook interessante mogelijkheden.”

Combinatie hardware en IT-services

Om voor te sorteren op de huidige ontwikkeling, heeft Sharp enkele jaren geleden al twee Europese acquisities gedaan om deze IT-diensten te kunnen leveren. Het Britse Complete IT (CIT) is overgenomen in 2019, gevolgd door het Zwitserse ITPoint in 2020. “Daarmee heeft Sharp de expertise van deze IT-dienstverleners in huis gehaald. Die strategie draait nu in het VK en brengen we na de zomer dus ook naar Nederland”, aldus Wilbert Hendriks, Manager Marketing & Strategie van Sharp Benelux.

“De businessmodellen zijn aan het veranderen”, constateert Peter. “Het volume van printing daalt en daarmee ook de recurring inkomsten. De sectorekt dus vervangende inkomstenstromen en die vinden ze in totaaloplossingen met een combinatie van hardware en diensten. Sharp heeft van oudsher al een breder assortiment dan alleen de bekende printers. We bieden namelijk ook (touch)screens, beamers en andere visual solution producten. Dat combineren we nu dus met IT-diensten.”

Productiever in hybride omgeving

Er is volgens Sharp behoefte aan zo’n totaaloplossing met een combinatie van hardware met IT-diensten. Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat meer dan de helft van de werkenden onder de 30 jaar zegt dat zij productiever werken in een hybride setting, dus deels op afstand en deels op kantoor. “Met managed IT-diensten ondersteunen we gebruikers bij het gebruik van zowel software als hardware”, zegt Wilbert. Sharp heeft voor het bieden van deze IT-diensten een Europees Support Centre in Polen ingericht, met 24/7 IT-support in vijf talen. Wilbert: “Met deze support richten we ons op het hogere segment van het mkb, vanaf 50 werkplekken als onderdeel van onze bredere Europese strategie.”

Partnerkanaal

Tijdens het event in Maarssen spraken diverse Europese topmensen van Sharp in een digitale keynote over de visie van Sharp op The Future Workplace. De overnames van Dynabook in 2018 en NEC Display Solutions in 2020 spelen daarin een belangrijke rol. “Allereerst is Dynabook, de voormalige laptopdivisie van Toshiba, een belangrijke aanvulling op het portfolio van Sharp”, aldus Wilbert. “In The Future Workplace draait alles om de laptop, omdat alles mobiel is geworden. Dynabook maakt voor ons de cirkel rond met een breed aanbod bekroonde laptops. Op die manier kunnen we ook PC as a Service (PCaaS) aanbieden. Dynabook laptops worden met service verkocht of geleased via het partnerkanaal. Partners kunnen daar dan nog zelf eigen services aan toevoegen.”

In dat licht is ook de samenwerking met NEC belangrijk in de nieuwe strategie van Sharp. Uit die samenwerking ontstond Sharp NEC Display Solutions, met een compleet assortiment schermen. “Het portfolio van NEC was een perfecte aanvulling op dat van ons”, verzekert Wilbert. “Sharp had al een prachtig 4K 70 inch Windows collaboration display, en NEC heeft een versie van 55 inch voor kleinere ruimtes. Zo maken we samen ons aanbod compleet en daar profiteren klanten van.”

Optimale Future Workplace

Voor geïnteresseerde bedrijven geldt dat Sharp na de zomer start met het aanbieden van dit concept aan bestaande klanten. Op basis van een intern onderzoek onder klanten, weten Peter en Wilbert dat hiervoor belangstelling is. “Zij zijn heel tevreden over de apparatuur van Sharp en staan open voor aanvullende IT-diensten. Uiteraard zijn ook nieuwe bedrijven van harte welkom om The Future Workplace van Sharp te ontdekken. Dat geldt natuurlijk ook voor resellers, want we staan open voor nieuwe partners. We geloven immers dat Sharp het hybride werken optimaal kan invullen.”

Meer weten over hoe Sharp jou kan helpen met het inrichten van The Future Workplace? Neem dan contact op met Wilbert Hendriks via 030 635 95 00 of mail naar wilbert.hendriks@sharp.eu.

 

(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 3)

Mobiele versie afsluiten