Interview KPN IoT met Maurice Janssen Duijghuijsen

Tijdens MWC2023 was er de gelegenheid Maurice Janssen Duijghuijsen, Vice President of Sales voor IoT en Data Driven Solutions van KPN te spreken over de samenwerking met Cradlepoint die kort daarvoor bekend was gemaakt.

KPN Foto Maurice IoT lijkt een redelijk nieuwe ontwikkeling, maar KPN is er eigenlijk al sinds 2010 mee bezig. Maurice: “Toen we de markt betraden die nu IoT heet, had iedereen het nog over M2M. Zaken als slimme (stroom)meters en telematica diensten waren de belangrijkste toepassingen. De laatste jaren is alles in een stroomversnelling geraakt. KPN heeft daarop het portfolio uitgebreid met aanvullende IoT-diensten waaronder ook data- en devicemanagement en hardware.”

KPN werkt hierin samen met partners die onze dienstverlening verder aanvullen. “Capestone is daar als distributeur een goed voorbeeld van. Zij configureren, testen en leveren de routers van Cradlepoint met de sims van KPN.”

Op deze manier de markt bedienen is één van de redenen waarom KPN samen met partners zo hard groeit in dit segment. “Wij zijn inmiddels een team van 120 mensen in Nederland, waarvan er 30 voor de salestrajecten verantwoordelijk zijn.”

Een substantieel deel van de IoT-omzet van KPN komt uit het buitenland. “KPN is een sterke partij met een uitstekend eigen netwerk in Nederland. Minder bekend zal zijn dat wij één van de weinigen zijn die met meer dan 600 carriers wereldwijd roamingovereenkomsten heeft,” vertelt Maurice. “Hierdoor kunnen wij altijd en zo goed als overal de beste connectiviteit leveren. Dat is voor grensoverschrijdende IoT-toepassingen natuurlijk enorm belangrijk.”

Voorbeeld van zo’n mondiale IoT-toepassing is de samenwerking van KPN met Cradlepoint om de 50.000 industriële printers van Videojet te voorzien van 4G/5G toegang. De printers van Videojet zijn essentieel voor onder andere het labelen en bedrukken van producten in de food en pharma sectoren. De klanten van Videojet hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom willen zij niet dat deze printers worden aangesloten op het bedrijfsnetwerk. Door elk van de printers via de routeroplossingen van Cradlepoint te laten communiceren met 4G/5G staan ze volledig los van de netwerken van de bedrijven waar ze staan opgesteld. KPN levert de Cradlepoint routers met de KPN IoT-simkaarten daarin geïntegreerd waardoor de klant volledig ontzorgd wordt.”

Elke Videojetprinter is nu via de combinatie van Cradlepoint en KPN veilig op afstand te monitoren. “Videojet heeft zo 24/7 toegang tot de printers, zonder dat men op de fysieke locatie aanwezig hoeft te zijn. Dit scheelt Videojet in onderhoudskosten en is bovendien duurzamer”.

Tijdens MWC2023 was er van bezoekers aan de stand van Cradlepoint veel belangstelling voor deze specifieke case. Maurice: “We zien dat het partijen aanzet na te gaan denken over verduurzaming en verdere digitalisering van hun bedrijfsprocessen.”

 

Mobiele versie afsluiten