Interoperabiliteit Google Meet en Zoom

Realisme dringt door over de hordes bij videovergaderingen

Google heeft donderdag op het eigen blog de interoperabiliteit van Google Meet en Zoom bekend gemaakt. Het gaat over de hardware zoals beeldschermen met ingebouwde camera’s. Dit een belangrijke stap. De concurrenten zien schijnbaar het nut van samenwerking in.

video thuiswerken videomeetingInteroperabiliteit is een belangrijk begrip in de ICT sector. We zijn allemaal gewend aan technische standaarden die het mogelijk maakt componenten en devices van verschillende fabrikanten met elkaar te combineren. Niemand kan zich voorstellen dat aan een desktopcomputer alleen de muis van die zelfde fabrikant kan worden aangesloten. Dankzij de PS/2 en USB standaarden heeft de gebruiker daar de mogelijkheid zelf te bepalen wat wordt gekoppeld.

Bij UC&C diensten is het een ander verhaal. Deze vormen van communicatie vertegenwoordigden lange tijd een kleine markt die zeker geen goede dwarsdoorsnede van werkplekken vertegenwoordigden. Door de pandemie is dat totaal veranderd. Opeens moest iedereen wel remote werken en vergaderen. Zoom, Google Meet, Teams en dergelijke zagen het gebruik verveelvoudigen.

Deals en Bundels

Die enorme toename van gebruik was het perfecte moment om te komen met advies over het gebruik van hardware. Hardware vendoren claimden dat camera A perfect werkte met videoconferentiesoftware van X. Deals werden in een hoog tempo gelanceerd, bundels kwamen tot stand, certificeringsprogramma’s werden van de plank getrokken. Kortom iedereen was heel druk bezig meer omzet te behalen en daar is niets mis mee.

Hordes

Maar wat gebeurt er sinds 2022. De meest heftige impact van de pandemie is in het Westen voorbij. Medewerkers mogen weer naar kantoor komen. Berichten over videovergadermoeheid nemen toe. Dat heeft allemaal gevolgen voor die overeenkomsten en deals die Zoom, Google en hardware leveranciers hebben gesloten. De bundels die via distributeurs op de markt komen gaan minder snel over de toonbank dan gehoopt.

In die situatie dringt ook door dat er iets scheef zit. Het idee dat elk videoconferentieplatform tot een eigen – min of meer gesloten – systeem moet leiden staat het gebruik op de langere termijn in de weg. Commerciële doelstellingen hebben geleid tot hordes die steeds zichtbaarder worden.

Realisme troef

De stap die Google en Zoom nemen is daarom net zo verstandig als logisch. Realisme zorgt er voor dat gebruikers per 26 januari kunnen deelnemen aan Zoom-vergaderingen met Meet-hardware en omgekeerd. Vooralsnog heeft de interoperabiliteit betrekking heeft op het gesprek met video. Er zijn geen extra kosten voor bedrijven om de videoconferentiesoftware van de ander te gebruiken. Gebruikers van Meet kunnen ook Zoom-afspraken maken en omgekeerd. Het is ook mogelijk om aan een gesprek deel te nemen via een vergadercode.

Mobiele versie afsluiten